Connect with us

Kosovo

Berjani: Od sljedeće sedmice znaćemo da li će doći do povećanja ili pada cijena goriva

Objavljeno

-

Porast cijena goriva na međunarodnim tržištima, prema riječima predsjednika Kosovske naftne asocijacije Fadila Berjanija, uticao je i na Kosovo.

Prema Berjanijevim rečima, Kosovo ima veoma visoke cijene goriva.

“Što se tiče cijene goriva, cijena je veoma visoka za naše građane, jer je ekonomska situacija teška. Ali ovaj rast se dešava na međunarodnim tržištima. Na osnovu cijena na berzama i proizvodne organizacije OPEC, odražavamo i poskupljenje goriva”, rekao je Berjani.

Prema njegovim rečima, Kosovo ima najviše cijene goriva u posljednjih 20 godina, iako su i dalje, kako tvrdi, niže od zemalja u regionu.

“Da, Kosovo je jeftinije što se tiče cijena u regionu. Danas su cijene u Albaniji: Dizel 1,56 centi, Benzin 158 centi. Dakle, kod nas su jeftiniji nego u Albaniji, Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, dok Sjeverna Makedonija ima jeftiniji dizel za 8 centi, ali ima benzin po cijeni kao i mi”, rekao je on.

Berjani je za “Gazetu Blic” rekao da svjetski trendovi goriva govore o kontinuiranom rastu cijena.

Ovaj predstavnik naftnih kompanija tvrdi da napeta situacija između Ukrajine i Rusije utiče i na tržište goriva, ali se, prema riječima Bejrana, od sljedeće sedmice jasno se može znati kretanje cijene goriva.

“Od sljedeće sedmice znaćemo da li će doći do povećanja ili pada cijena. Povratak Irana na tržište nafte nakon 3 godine sankcija mogao uticati na pad cijena”, kazao je Bejrani.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply