Connect with us

Kosovo

Berbok: Srbija ne može da uđe u EU bez priznanja Kosova

Objavljeno

-

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc sastala se sa njemačkom koleginicom u Berlinu. Dvije šefice diplomatije su potvrdile neophodnost međusobnog priznavanja Srbije i Kosova.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok naglasila je da Srbija ne može da uđe u EU bez priznanja Kosova.

„Kao njemačka vlada, imamo veoma, veoma jasan stav o priznavanju“, rekla je Berbok.

Ona je rekla da Njemačka aktivno radi na članstvu svih zemalja Zapadnog Balkana u EU i da to podrazumeva međusobno priznanje.

“Snaga Evropske unije je u tome što čak i ako imate različita mišljenja u različitim oblastima politike, moramo da štitimo jedni druge u slučaju potrebe. Ono što imamo u članu 5 Ugovora o NATO-u sankcionisano je i u Evropskom ugovoru”.

Berbok je to rekla na zajedničkoj konferenciji sa svojom koleginicom sa Kosova Donikom Gervalom-Švarc, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa „nekim predlozima koji kruže da Srbija dozvoli ulazak Kosova u međunarodne organizacije, poput UN, i kao nagradu da ima koristi od ubrzanijeg članstva u EU“, implicirajući tako njemačko-francuski predlog o kojem je prošlog vikenda govorio predsednik Serbije Vučić.

Gervala je, sa svoje strane, rekla da je ona kao ministarka za takve vijesti saznala iz lokalnih medija i podsjetila da Rusija svoj glavni uticaj u regionu ostvaruje kroz lažne vijesti u medijima.

“Bilo je izvještaja u lokalnim medijima, objavljeno je nekoliko stranica koje sam ja, kao ministarka spoljnih poslova svoje zemlje, videla samo u medijima. Ne smemo prevideti činjenicu da se ruski uticaj u našem regionu izražava uglavnom kroz lažne izvještaje u medijima“, rekala je šefica kosovske diplomatije.

(DW)