Connect with us

Kosovo

Balje nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici: Ponosna sam na svoju državu Kosovo

Objavljeno

-

Duda Balje, zastupnica bošnjačke zajednice u Parlamentu Kosova, oglasila se nakon što je u Parlamentu te zemlje usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici.

“Danas je u Skupštini Kosova, povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici sa 89 glasova ‘za’. Ponosna sam na svoju državu, na našu zrelost i svjesnost da na ovaj način odamo počast svim nevino stradalim žrtvama u Srebrenici, istini i pravdi”, napisala je Balje.

Kako je dodala, “sve dok ne budete dovoljno jaki da realnosti pogledate u oči, svaki korak naprijed je lažan”.
“Mi smo spremni!”, zaključila je Balje.

Podsjetimo, Skupština Kosova danas je usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici uoči 11. jula, odnosno 26. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope još od Drugog svjetskog rata.

Za usvajanje rezolucije koju je predložila Vlada, glasalo je 89 poslanika, nijedan nije bio protiv, a nije bilo ni uzdržanih.

Zastupnici Srpske liste kao i Adem Hodža iz goranske zajednice i Fadil Gashi iz romske zajednice napustili su skupštinsku salu tokom rasprave i glasanja.

Brojni zastupnici u kosovskoj skupštini danas su za reverom nosili Cvijet Srebrenice, simbol stradanja bošnjačkog naroda u julu 1995. godine, a među njima je i premijer Albin Kurti.

Predlagači rezolucije su pozvali sve narode, a posebno Srbe, u Skupštini da glasaju “za” i tako pruže ruku pomirenju, stabilnosti i mirnoj budućnosti i da se otrgnu okova nekih starih vremena i starih režima.

(Klix.ba)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply