Connect with us

Kosovo

Balje nakon sastanka sa Kurtijem: Premijer Albin Kurti je veliki prijatelj Bošnjaka

Objavljeno

-

Poslanica Skupštine Kosova i predsjednica SDU, Duda Balje sastala se 4. avgusta sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, prenosi Radio Kosovo program na bosanskom jeziku.

Na sastanku je razgovarano o mnogim pitanjima od značaja za našu zemlju i za samu bošnjačku zajednicu, počev od problema učešća Bošnjaka u centralnim institucijama i zapošljavanju, o budžetu preko infrastrukturnih projekata, lokalnih izbora zakazanih za 17. oktobar 2021., pa do problema sa vizama za BiH i slobodnog kretanja robe i ljudi.

“Govorili smo o svim promjenama koje je premijer započeo i gdje se Bošnjaci nalaze kada su u pitanju te promjene. O prisustvu Bošnjaka u bordovima, o prisustvu Bošnjaka na centralnom nivou u smislu zapošljavanja. Dotakli smo temu lokalnih izbora, rebalansa budžeta i pripreme za budžet naredne godine koji počinje da se određuje posle odmora koji slijedi od petka pa nadalje negdje 3-4 nedjelja. Sasatanak je bio vrlo konstruktivan, gosp. Albin Kurti je veliki prijatelj Bošnjaka. Imala sam par zahtjeva koji su vezani za izgradnje kuća i prisustvo manjina na centralnom nivou u smislu njihovog zapošljavanja. Dobila sam zeleno svetlo od premijera, očekujem plodove tog sastanka”, kazala je Balje.

“Imali smo jedan vrlo turbulentan politički period iza nas, neke su se stvari jako brzo dešavale, očekuju nas lokalni izbori. Što se tiče mene i moje partije spremni smo za sve izazove koji dolaze, naravno uz pomoć pozitivnih riječi i signala od strane premijera sve će biti jednostavnije i očekujem ponovo jedan period velikog uspjeha”, smatra Balje.

Polsanica Balje i premijer Kurti govorili su i otvaranju graničnih prijelaza sa S. Makednonijom, kao i odnosu sa Bosnom i Hercegovinom.

“Bilo je riječi i o otvaranju graničnih prijelaza sa S. Makednonijom, što je jako važno kao i odnosu sa Bosnom. Apsolutno sam zadovoljna stavom koji premijer Kurti ima prema Bosni. Kosovo je država koja je otvorila kapije prema Bosni, smatrajući da će i ona da uradi istu stvar kako bi transver ljudi i robe bio jednostavniji. Ono što je premijer podvukao i ono što mi znamo jeste da smo pokrenuli par konkretnih poteza prema Bosni i da čekamo odgovor i po pitanju viza i po pitanju osiguranja za auta, ali i dubljih prijateljskih odnosa. Premijer je otvoren za svaku vrstu saradnje sa Bosnom i izrazio je spremnost da ide u Bosnu, ali nažalost Bosna još nije spremna za takvu vrstu kompromisa. Usvojili smo rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Imali smo par konkretnih poteza što se tiče spajanja Bošnjaka Kosova sa Bošnjacima Bosne”, istakla je Balje.

Poslanica Balje kao važno za Bošnjake na Kosovu smatra rebalans budžeta.

“Ono što je jako važno za Bošnjake u našoj državi desio se rebalans budžeta, Multitnička parlamentarna grupa dobila je oko 600 hiljada evra. To je novac koji treba da se podeli za projekte koji su prioritetni i istaknuti od svih zajednica koje se nalaze u toj grupi”.

Balje je zadovoljna odnosom Kosova prema Bosni i Hercegovini, ali ne i odnosom Bosne i Hercegovine prema Kosovu od koje je očekivala mnogo više.

“Po pitanju viza i ostalog nama su ruke vezane. Ono što smo mi kao država mogli da uradimo jeste da je to prošlo kroz Vladu, da je odobreno od starne Vlade i premijera. Mi smo uptili poziv njima, rekli smo da smo spremni da ukinemo vize, očekujući od njih isto. Ja sam malo prije toga uputila službeno pismo svim institucijama u Bosni sa željom da otvorimo kancelariju za vezu kakvu imamo u Srbiji, Grčkoj i u svim drugim državama koje ne priznaju našu državu. Međutim, koliko je spremna Bosna mi sad to vidimo, prošao je duži period nikakvih rekacija nije bilo. Ja sam očekivala mnogo više od Bosne, pa i na kraju krajeva da kažu da su u procesu razmatranja, da razmišljaju o tome, da će staviti na dnevni red i da će napraviti bilo kakvu konkretnu akciju, međutim sa njihove strane je apsolutna tišina”.