Connect with us

Kosovo

Balje: Bila sam uzdržana jer nisam imala podršku Multietničke grupe

Objavljeno

-

Iako Nacrt zakona o povlačenju sredstava iz Penzionog fonda TRUST danas nije usvojen na sjednici parlametarnog Odbora za budžet, rad i transfere, ovaj prijedlog zakona biće upućen Skupštini.

Pet poslanika glasalo je za, pet je bilo protiv i jedan uzdržan. Inicijativu poslanika Demokratske Partije Kosova, Bekima Hadžiua podržali su DSK i ABK, ali je vladajuća partija Samoopredeljenje bila protiv.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih se glasalo protiv, predsjednik Komisije Armend Muja rekao da se takva praksa ne pamti u svijetu ni u Evropi, posebno u teškoj ekonomskoj situaciji. On je naveo da povlačenje sredstava iz Fonda ne pomaže siromašnima, već bogatima.

Iz redova manjina, Verica Ćeranić iz Srpske liste glasala je za, dok je bošnjačka poslanica, Duda Balje bila uzdržana.

Iznenađjujući je bio stav bošnjacke poslanice Balje, koja je bila uzdržana uprkos njenom ranijem javnom stavu da će podržati prijedlog za povlačenje sredstava iz Fonda Trust.

Međutim, Balje u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, pojašnjava da ona u Odboru za budžet, rad i transfere ne predstavlja svoje lične stavove kao poslanice, već stav Multietničke parlamentarne grupe, koja, kako kaže, još uvijek nema jasan stav po ovom pitanju.

“Mi smo juče kao Multietnička grupa, koja broji osam poslanika iz sedam političkih partija i četiri različite zajednice, glasali po ovom pitanju. I četiri poslanika su bila ZA dok je ostalih četvoro bilo protiv. Što znaci, da ja od moje parlamentarne grupe nisam imala pravo da niti podržim ovaj prijedlog niti da glasam protiv i jedino što sam mogla je to što sam uradila, bila sam uzdržana”, pojasnila je Balje .

U Skupštini će sada Nacrt zakona biti razmatran bez odobrenja ove Komisije.Poslanica Balje kaže da će u tom slučaju moći da iskaže svoj lični stav.

“Ja sam i sinoć unutar naše parlamentarne grupe bila ZA, zato što smatram da je većina gradjana za taj prijedlog. Naravno da postoji pritisak sa svih strana ali kako sada stoje stvari mislim da ću podržati prijedlog o povlačenju sredstava iz Penzionog fonda Trusta”, kazala je Balje za Radio Kosovo 2.

(RTK Bosanski servis)