Connect with us

Region

Amir Kajkuš prvi predsjednik Nacionalnog savjeta goranske nacionalne manjine

Objavljeno

-

Goranska nacionalna manjina u Republici Srbiji dobila je, na izborima za nacionalne savjete nacionalnih manjina održanim 13. novembra, prvi nacionalni savjet. Jednoglasnom odlukom 15 članova, za predsjednika je izabran specijalista psihijatrije dr Amir Kajkuš, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konstitutivnoj sjednici koju je vodilo radno predsjedništvo, sačinjeno od najstarijeg i dva najmlađa člana, potvrđeni su mandati 15 članova izabranih na Elektorskoj skupštini.

Konstituisanju Nacionalnog savjeta Goranaca prisustvovao je izaslanik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, savjetnik ministra, Marin Piuković. Naveo je da su nacionalni savjeti prvi stepenik ka ostvarivanju kolektivnih prava nacioanlnih manjina u Srbiji.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pokazuje posebnu zainteresovanost za rad i funkcionisanje ovog nacionalnog savjeta, kao i svih nacioanlnih savjeta uopšte. Svesni smo svih različitosti i izazova sa kojima se suočavaju nacionalne manjine u Srbiji. Zato želimo nastaviti sa davanjem pune podrške u implementaciji manjinskih prava. Nastojaćemo da osnažimo nacionalne savete nacionalnih manjina, ostavljajući im dovoljan nivo autonomije u implementaciji i zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina“, rekao je u obraćanju Piuković.

Prvi izabrani predsjednik Nacionalnog savjeta goranske nacionalne manjine u Srbiji, ugledni novopazarski psihijatar dr Ami Kajkuš kazao je kako mu ovaj izbor predstavlja čast, ali i obavezu da se bori za bolji položaj Goranaca u Srbiji. Naveo je da je on predstavnik vrednog, poštenog i časnog naroda koji do sada nije imao ustanovu koja bi se borila za očuvanje njihovog identiteta.

„Ovo je veliki dan za Gorance u Republici Srbiji. Smatram da smo u prvom formiranom Nacioanlnom savjetu Goranaca svi jednaki, samo je odgovornost i obaveza na meni veća, da se jače borimo nego do sada. Ovaj izbor nije titula, već odgovornost i obaveza. Radićemo na očuvanju identiteta Goranaca, običaja, jezika i kulture. Kroz rad Odbora Nacionalnog savjeta Goranaca radićemo na unapređenju svih oblasti za koje je ovaj organ nadležan. Goranci u Srbiji sada imaju instituciju koja će biti uz njih“, naveo je predsjednik Nacionalnog savjeta goranske nacionalne manjine, dr Amir Kajkuš.

Sjedište i Glavni ured Nacionalnog savjeta goranske nacionalne manjine u Republici Srbiji biće u Novom Pazaru.

Podsjetimo, pravo glasa na Elektorskoj skupštini za izbor članova Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine u Republici Srbiji imalo je 27 elektora, a za saziv prvog Nacionalnog savjeta goranske nacionalne manjine odabrano je petnaest članova.

(Agencija Anadolija)