Connect with us

Lokalne

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi i šefica IOM-a u radnoj posjeti Opštini Dragaš

Objavljeno

-

Zamjenica premijera Kosova, Emilija Redžepi zajedno sa svojim saradnicima, kao i šefica IOM-a, za Kosovo Ana Rostovska s regionalnim predstavnicima IOM-a posjetili su opštinu Dragaš.

Cilj ove današnje posjete bio je prije svega upoznavanje sa svim problemima s kojima se susreće opština Dragaš, kao i posjeta korisnicima projekta “Stabilizacija zajednica” koji se nekoliko godina realizuje u opštini Dragaš.

Na sastanku su na zahtjev zamjenice premijera Kosova pozvani i odbornici iz manjinske zajednice, kao i direktori Direktorijata takođe iz manjinske zajednice.

Sastanak je održan u kancelariji gradonačelnika.

U svom uvodnom izlaganju gradonačelnik, Bedžet Dželjadini upoznao je zamjenicu premijera o svim glavnim problemima s kojima se susreću stanovnici Opštine Dragaš, sa posebnim naglaskom na potrebe i probleme koje imaju Bošnjačka i Goranska zajednica.

Gradonačelnik je zatražio podršku Vlade Kosova u realizaciji kapitalnih projekata koje sama opština ne može da financira.

Bilo je riječi o obezbjeđivanju sredstava za kompletno asfaltiranje puta Zlipotok – Brod, povezivanje Opštine Dragaš sa državama u okruženju, završetak puta prema Strezimiru, kao i otvaranje graničnog prelaza Restelica
– Strezimir, za period od šest mjeseci.

Gradonačelnik je zatražio da Vlada Kosova shodno procentu manjina dobije sredstva od Ministarstva lokalne samouprave, jer opština Dragaš je opština s najvećim procentom manjina na Kosovu. Opštine s procentom od 2 posto manjina dobijaju više sredstva nego Opština Dragaš, istakao je Đeljadini.

Gradonačelnik Bedžet Dželjadini se zahvalio šefici IOM-a na podršci i financiranju projekata koje inplementira ova organizacija i zatražio da se nastavi ovakva praksa te poveća broj projekata od kojih obje zajednice imaju koristi.

Šef kancelarije za zajednice i povratak, Uzair Hamza najpre je zatražio od zamjenice premijera Emilije Redžepi kao i od šefice IOM-a da se pomogne invalidu Garipu Sulejmaniju koji je iz sela Kukaljane, a koji skoro 40 godina živi u domu za stare u Prištini. Njemu je nakon renoviranja zgrade onemogućeno kretanje van sobe jer je lift sužen, pa mu je onemogućeno da invalidskim kolicima izađe iz sobe.

“On je skoro 4 godine zatvoren u sobu. Porodica se više puta obraćala svim nadležnim institucijama pa smatram da je ovo dobra prilika da se istakne ovaj problem”, naglasio je Uzair Hamza.

Govoreći o procentu zaposlenih šef Kancelarije je naglasio da postoji ozbiljan problem oko obezbeđivanja adekvatnih kadrova, te da je potrebno da se principom pozitivne diskriminacije smanje kriterijumi za manjine, kako bi se što veći broj manjinja integrisao u Kosovsko društvo.

Zbog toga danas procenat zaposlenih iznosi oko 33 posto, što ne ogovara broju manjina koji žive u Opštini Dragaš.

Na sastanku je bilo riječi o problemima u obrazovanju paralelnim strukturama, upotrebi jezika, sigurnosti, te aktiviranju podstanice u Kruševu shodno Zakonu o policiji.

Direktor Urbanizma Bean Hadžiasan zatražio je da se ubrza izgradnja puta prema Brodu kao i da se okonča projekat izgradnje kuće socijalnim slučajevima.

Dok je direktor Zdravstva, Behar Brenoli govorio o problemima u zdravstvu te naglasio problem obezbeđivanje ginekologa, koji nedostaje u Domu zdravlja u Dragašu.

Odbornik ispred pokreta za Goru Nedžmidin Sejdilar se osvrnuo na probleme oko službene web stranice koja kako je naglasio nije dvojezična, takođe je govorio o obezbeđivanju zapisnika na dva jezika kao i problemu koji se odnosi na popunjavanje kadrova u domu zdravlja te problemu oko objezbeđivanja ginekologa.

Zamjenica premijera je dala punu podršku u rješavanju svih problema i naglasila da je ona uvijek spremana da pomogne Opštini Dragaš, a da će mnoge probleme koje je čula danas pokušati da riješi u saradnji sa drugim Ministarstvima.

Nakon toga delegacija je posjetila dva korisnika iz Broda koji su dobili projekte u okviru programa “Stabilizacija zajednica“.

(Gorapress)