Connect with us

Kosovo

Vlast i opozicija Kosova za vanredne parlamentarne izbore 2024.

Objavljeno

-

Predstavnici vlasti i opozicije na Kosovu smatraju da je dobro da se tokom ove godine održe vanredni parlamentarni izbori.

Od kraja rata 1999. godine na Kosovu su osam puta održani izbori, samo tri puta u regularnom zakonskom roku, dok su pet puta bili vanredni.

Po izbornom kalendaru, parlamentarni izboru bi trebalo da budu februara sljedeće, 2025, ali su veliki izgledi da će biti prevremeni.

Predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca i šefica poslanika vladajučeg Samoopredeljenja (PS) Mimoza Kusari Ljilja su kazali da je „dobro je ići na vanredne izbore“.

„Ne mogu da isključim mogućnost vanrednih izbora“, izjavio je Konjufca.

On je rekao da bi iz mnogo razlooga bilo dobro da nova vlast završi neke procese kroz koje prolazi Kosovo.

Kusari Lljilja je rekla da je 2024. godina s mnogo dinamike u svijetu i da to može da ima uticaja i na Kosovo.

Ona je kazala da zato ne bi bilo nerazumno da se izbori održe krajem ove godine, a ne početkom iduće.

Dodala je da „postoji mogućnost razgovora političkih subjekata sa predsjednicom (Kosova) kako bi se našao zajednički datum“, a to i „ne bi bila novina“ – da izbori budu prevremeni.

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) i opozicije u kosovskom parlamentu Memlji Krasnići je uvjeren da će ova godina biti izborna.

„To se već vidi iz izjava i postupaka Vlade i premijera (Kosova Aljbina) Kurtija, sa skupova predizbornog karaktera, ali i iz nimalo korektnog i fer načina trošenja državnog budžeta na razne subvencije koje su napravili i planirali“, kazao je on.

Nije mogao da kaže kada bi bili prevremeni izbori: „Vjerujem da ćemo 2024. godine ipak imati prevremene izbore, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će oni biti u junu, u oktobru, ranije ili kasnije“.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Rezarta Krasnići izjavila je da će Kosovo izaći na izbore već početkom 2024.

„Posle Nove godine, odmah će biti izbori. Što prije zemlja izađe na izbore, to bolje jer su građani sve siromašniji“, kazala je ona.

Kako je ukazala, dolazi do poskupljenja, nema ukidanja poreza na dodatnu vrijednost, niti ukidanja akcize.

I potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ardijan Đini je ocjenio da, „ako uzmemo u obzir sve okolnosti koje na Kosovu, uključujući politička uvjerenja naroda i ideje koje vidimo, šanse su da 2024. imamo vanredne izbore“.

(Beta, RTK)