Connect with us

Kosovo

Vlada najavila deeskalaciju situacije na sjeveru zemlje

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti započeo je sjednicu Vlade Kosova pominjući sastanak Besnika Bisljimija sa izaslanikom Lajčakom juče u Bratislavi u Slovačkoj. Kurti je naveo odluke koje su dogovorene između dvije strane, u pravcu deeskalacije situacije na sjeveru zemlje.

Jedan od najvažnijih delova ovih tačaka bilo je povlačenje trupa Kosovske policije iz objekata opština na sjeveru i oko njih, od kojih će 25% biti povučeni i raspoređeni u drugimm mjestima.

Takođe, Kurti je najavio da je donijeta odluka da Kosovska policija, zajedno sa trupama Euleksa i Kfora, s vremena na vrijeme preispituje dalje smanjenje prisustva ovih trupa.

„Vlada Kosova javno najavljuje deeskalaciju, trenutno smanjenje 1/4 policajaca koji se nalaze u opštinama ili blizu njih, odnosno 25%. Oni će biti premješteni negdje drugdje u istim opštinama, negdje gdje ima više potrebe za njima, pošto smatramo da je u blizini opština već dvije nedjelje relativno mnogo mirnije“, naveo je Kurti.

Još jedna naglašena tačka je raspisivanje vanrednih izbora na sjeveru zemlje. „To će se desiti posle ljetnje sezone i u skladu sa zakonskim okvirom. Za nas kao Vladu Kosova i dalje je važno da građani Kosova imaju lokalno predstavništvo koje ih predstavlja na pravi način, ali da bismo to postigli potrebno nam je okruženje koje omogućava pravu kampanju“, rekao je Kurti.

(RTK)