Connect with us

Kosovo

Vlada Kosova razmatra ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije, traži ukidanje mjera EU

Objavljeno

-

Vlada Kosova bi u narednom periodu trebala da ukinue odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije, ali očekuje i da Evropska unija ukine kaznene mere prema Prištini, rekao je za Radio Slobodna Evropa Nenad Rašić, ministar za zajednice i povratak.

Kako je objasnio, ukidanje odluke o zabrani uvoza srpske robe su od premijera Aljbina (Albin) Kurtija, osim njega, zatražile i “neke međunarodne diplomate”, a odgovor je bio da on kao premijer želi potpunu deeskalaciju, ali “da Evropska unija pokaže malo razumevanja”.

“To je jedan od prvih koraka koji nam sledi, da li će biti u paketu zajedno (ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije i mera EU prema Kosovu) to sada ne mogu da vam kažem ali je svakako prva stvar koja nam dolazi na dnevnom redu”, naveo je Rašić.

Ipak, nije mogao da precizira tačan datum ili u kom vremenskom okviru bi ove odluke trebale biti donete.

Vlada Kosova je 14. jula zabranila ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama i uvoz robe poreklom iz Srbije zbog “bezbednosnih” razloga.

Ta odluka je bila odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca od strane snaga Srbije, koji su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

U međuvremenu je dozvoljen ulazak kamiona sa srpskim tablicama, ali ne i protok srpske robe.

Dva mjeseca kasnije, jedan od rezultata ove odluke je da gotovo nema proizvoda iz Srbije u srpskim sredinama na Kosovu, o čemu je RSE pisao krajem juna.

Kako su rekli mještani Severne Mitrovice i neki od privrednika, usljed nestašice su srpske proizvode “mimo svoje volje” zamenili onim iz zemalja regiona.

S druge strane, EU je krajem juna uvela mjere protiv Kosova jer nije preduzela neophodne korake ka smirivanju tenzija na sjeveru Kosova.

Neke od mera koje su preduzete su privremena suspenzija rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te suspenzija poziva za učešće Kosova na sastancima na visokom nivou.

Kosovo je potom 10. jula postiglo dogovor sa EU o deeskalaciji situacije na severu i do sada preduzela par koraka u tom pravcu.