Connect with us

Lokalne

Uzair Hamza: Na sastanku sa ambasadorom Turske nije bilo negiranja Bošnjaka

Objavljeno

-

Osjećam potrebu da se obratim građanima Opštine Dragaš, a posebno građanima Gore, pripadnicima Bošnjačke zajednice povodom rekcije na društvenim mrežama na tekst koji je objavljen na TV Opoja.

Žao mi je što je izjava gradonačelnika Opštine, Bedžeta Dželjadinija, pogrešno prenijeta na TV Opoja, pa se stiče pogrešna slika prije svega o gradonačelniku, a na indirektan način osjećam se i ja prozvanim koji sam kao šef Kancelarije za zajednice bio prisutan na sastanku s ambasadorom Turske, Çağrı Sakarom, i gdje sam govorio o potrebama i problemima manjinske zajednice koja živi u opštini Dragaš.

Poštovani Bošnjaci kada bi gradonačelnik na bilo koji način omalovažavao ili pak negirao postojanje Bošnjaka u Gori, budite sigurni nikada ja to ne bi prećutao. Oni koji me poznaju znaju kakva bi bila moj reakcija. Ja se ne stidim svoje pripadnosti i lično i kao šef Kancelarije imam obavezu da se brinem o pravima zajednica. Moja je dužnost i moralna obaveza da reagujem kada god se na bilo koji način napada i negira moja Bošnjačka zajednica.
Jednako imam obavezu da štitim i Goransku zajednicu i poštujem svima pravo da se izjašnjavaju kako žele, i da u skladu sa svojim ubeđenjem ostvaruju svoja prava koja im po zakonu pripadaju.

Gradonačelnik Dželjadini je tokom obraćanja ambasadoru Turske u više navrata istakao, citiram: “U regionu Gore živi Bošnjačka i Goranska zajednica“, najvjerojatnije da predstavnici TV Opoja koji nisu bili prisutni na sastanku, pogrešno su preuzeli informacije, najvjerojatnije sa fejsbuk stranice Opštine Dragaš, i ako je neko negirao postojanje Bošnjaka, onda je to uradila TV Opoja, a ne gradonačelnik Bedžet Đeljadini. Nemam namjeru da budem advokat gradonačelnika, a nikad se nikome nisam dodvoravao niti to sad činim, imam samo obavezu da kažem istinu.
Ja ću se službeno obratiti I uredniku TV Opoja i zatražiti od njega da ispravi ovu grešku kao i da ubuduće kada objavljuje ovako osjetljive informacije to radi s posebnom pažnjom, kako ne bi povrijedio nijednu zajednicu.

U pisanom saopštenju koji je uputio web portalu gorapress.net, gradonačelnik Opštine Bedžet Đeljadini se izvinjava svim Bošnjacima koji žive u Gori, zbog tehničke greške koja se pokrala i izražava žaljenje što je njegova izjava izazvala negodovanje kod Bošnjaka u Gori.

On je naglasio da u opštini Dragaš žive Albanci, Bošnjaci i Goranci, kao i da između ovih zajednica nikada nije bilo problema, te da je opština Dragaš najbolji primjer zajedničkog suživota, istakao je gradonačelnik Bedžet Đeljadini u pisanom saopštenju.

(Gorapress.net)