Connect with us

Kosovo

Usvojena odluka o proglašenju vanrednog stanja sa strujom, mjere važe 60 dana

Objavljeno

-

Poslanici Skupštine Kosova sa 68 glasova za, nijednim protiv i nijednim uzdržanim, izglasali su odluku Vlade o uvođenju vanrednih mjera u snabdevanju električnom energijom, u skladu sa trenutnom svjetskom energetskom situacijom koje će biti na snazi 60 dana, prenosi Telegrafi.

“Vlada Kosova donosi odluku da objavi hitne mjere u snabdevanju energijom, podstaknute trenutnom svjetskom energetskom situacijom, naglim povećanjem cijena uvoza energenata, kao i upozorenjem na zabranu izvoza fosilnih materijala iz nekih Evropske zemlje koje mogu uticati na dalje poskupljenje uvoza”, navodi se u saopštenju vlade.

Ove mjere će ostati aktivne 60 dana.

“Preduzete mjere ostaće na snazi 60 dana nakon usvajanja od strane Skupštine Kosova. Skupština može da produži ovaj mandat za uzastopne periode od 30 dana većinom glasova prisutnih članova Skupštine, do 180 dana”, navodi se u nsaopštenju.

Ova odluka obuhvata mjere podrške građanima u cilju obezbjeđenjivanja grejanja tokom zime, zabranu korišćenja električne energije za rudarenje kriptovaluta, kao i mjere uštede potrošnje električne energije svih institucija.