Connect with us

Kosovo

U Briselu postignut sporazum između Kosova i Srbije o registarskim tablicama

Objavljeno

-

Kosovska i srpska strana postigle su 23. novembra dogovor u vezi sa registarskim tablicama, potvrdio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell).

“Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači #Kosova i #Srbije uz posredovanje EU dogovorili o jmerama da se izbjegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa”, saopštio je Borelj na Twitteru.

Borelj je naveo da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a da će Kosovo obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila. “Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima. Zahvaljujem se Miroslavu Lajčaku za naporan rad”, dodao je on.

Kako se navodi u Boreljovoj zvaničnoj izjavi, EU će osigurati da se ključna pitanja i principi vezani za normalizaciju rješavaju u kontekstu predloga, te da strane shvataju da se svi prethodni sporazumi iz dijaloga moraju implementirati.

“Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima u okviru predloga sa ciljem da se predstave rezultati sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledeće ažuriranje poglavlja 35 za Srbiju. U slučaju opstrukcije bilo koje Strane, Facilitator EU može prekinuti proces. Ja i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastavićemo da olakšavamo proces normalizacije odnosa i redovno obaveštavamo države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle”, navodi se u Boreljovoj izjavi.

Ova objava dolazi nakon susreta glavnih pregovarača Srbije i Kosova, Petra Petkovića iz Beograda i Besnika Bisljimija iz Prištine sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog u Briselu 23. novembra.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zahvalio se pregovaračima Kosova i Srbije na “konstruktivnom angažmanu” tokom pregovora u sredu, kao i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Velika zahvalnost i za Stejt department i američku diplomatiju na neprocenjivoj podršci”, napisao je Lajčak na Twitteru.

Šta su rekli Bisljimi i Petković?
Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi rekao je da problem registarskih tablica više nije na stolu, ali da će se tretirati u okviru sveobuhvatnog sporazuma. Današnji ishod pregovora podrazumeva da Srbija odustaje od registarskih tablica, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne što se tiče registarskih tablica i time se otvara put za pregovore na nivou lidera o sveobuhvatnom sporazumu prema francusko-njemačkom predlogu.

“Nakon današnjeg dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa”, naveo je na Twitteru glavni pregovarač Kosova Bisljimi:

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković naglasio je da je srpska strana uspjela da sačuva mir i stabilnost, a da je kosovski premijer Aljbin Kurti “večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana”.

On je na kraju sastanka objasnio da postignutim dogovorom ostaju KM tablice, koje će, prema njemu, moći da koriste Srbi na sjeveru Kosova.

“One će i dalje biti u upotrebi kao što su bile i do sada. To, između ostalog, znači da će apsolutno svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i da produže važenje KM tablica. Jedino gdje ćemo zastati, zastaćemo sa fizičkim izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok ne pronađemo konačno rješenje po pitanju tablica. Ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice, nove fizički nove tablice, se nisu izdavale”, izjavio je Petković.