Emran Hamza (2), porijeklom iz Gore (Krstec), poginuo je u nedjelju (24. 11. 2019.) na Božićnom sajmu u Luksemburgu nakon što je na njega pao dio ledene skulpture.

Skulptura se u potpunosti srušila i raspala. Hitna pomoć je brzo došla na lice mjesta i pokušala da spasi djete, ali pomoći nije bilo i dječak je preminuo na putu do bolnice.

Kako za Kurir kaže Asmir Alijević, dajdža dječaka, on je sa sestrićem i njegovim ocem Ragbetom Hamzom tog dana otišao na sajam kako bi uživali u lepom danu i kako bi mališan osjetio prazničnu atmosferu.

Temperatura u plusu

– Na vašaru se nalazila postavka ledenih skulptura – kućica, fotelja i Deda Mraz. Emran je razgledao figure i fotografisali smo ga. Poslednja slika mu je na ledenoj fotelji – s knedlom u grlu priča nesrećni dajdža.

Nakon što se dječak slikao na fotelji, desila se tragedija.

– Stajao je sa tatom pored te kućice, dok sam ja bio udaljen od njih nekoliko koraka, stajao sam na klizalištu. Moj zet je Emrana sve vrijeme držao za ruku – priča dajdža i nastavlja:

– Gornji dio kućice bio je deblji i ona je odjednom pukla i počela da se ruši. Pružio sam ruku da je zadržim, kao i moj zet, ali se led, nažalost, već sručio na djete – priča Alijević.

Viša sila

Otac je uspeo da izvuče sina ispod gomile leda.

– Išla mu krv na usta i preminuo je – kaže dajdža i ističe da je u momentu pada skulpture u blizini bilo još nekoliko djece.

– Emranov stariji brat je takođe bio tu, kao i druga djeca, koja su se igrala. Tog dana je bilo toplo, temperatura je bila u plusu, a reflektori upereni u led. Pretpostavljam da je zbog toga došlo do topljenja i da se kućica zato srušila. To što nas je zadesilo viša je sila, Bog je odabrao da se baš Emran nađe u tom trenutku na tom mjestu. Mi bismo voleli da se ovo ne dogodi nikome drugom, nijednom djetetu, kao i da se obrati pažnja kada se prave skulpture, da se to ne radi nestručno – kaže dajdža nastradalog dječaka i napominje da je ukupna težina svih skulptura dve tone.

Porodica Hamza porijeklom je iz Gore, iz sela Krstec.

Dženaza namaz se klanja u petak 29. 11. 2019. god. u 9h00.
Adressa: Rte Bettembourg- Novo groblje Dudelange
Nakon namaza mejit se transportuje radi sahrane u selu Krstec (Dragaš-Kosovo).
Dženaza i sahrana u selu Krstac biće obavljeni u subotu 30. 11. 2019. god. u 13h00.

Povredile ih spekulacije – Djete nije moglo da sruši kućicu

Asmir Alijević kaže da su ih pogodila nagađanja u luksemburškim medijima da je dječak gurnuo statuu.

– Djete od dvije godine i deset mjeseci nije moglo da gurne kućicu od 700 kila! Skulptura je kapala sve vrijeme i verovatno nije bila adekvatno održavana pošto je bilo osam stepeni iznad nule – tvrdi dajdža.

Izvor: kurir.rs / rs.n1info.com / radiogora.org