Connect with us

Kosovo

Tokom 2022. prijavljeno preko 2.000 slučajeva nasilja u porodici

Objavljeno

-

Kosovska policija je pojasnila da su u 1.897 slučajeva žrtve bile žene, dok su u 433 slučaja žrtve muškarci. U međuvremenu, narodni advokat Naim Čeljaj za Radio Kosovo kaže da procena rizika i koordinacija nadležnih organa i dalje zabrinjavaju.

Nasilje u porodici je pojava koja je rasprostranjena na Kosovu. U međuvremenu, devojke i žene su najviše pogođene ovom pojavom.

Ministarka pravde Aljbulena Hadžiju u svojim izjavama kaže da je borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama jedno od opredeljenja u programu Vlade Kosova. Hadžiu je stalno pozivala na prijavljivanje nasilja u porodici.

„Naša posvećenost mora biti još jača i moćnija, kako bi mladići i muškarci poštovali život i dostojanstvo žena na Kosovu“, rekla je ona.

U međuvremenu, narodni advokat Naim Čeljaj je za Radio Kosovo rekao da o postupanju Kancelarije za zaštitu žrtava treba obavestiti policiju.

Prema njegovim riječima, Centar za socijalni rad, Tužilaštvo i sudovi treba da budu koordinisane karike kako bi reagovali kao jedinstveni organ.

On je najavio i da je Narodna advokatska institucija sastavila listu preporuka za vlasti u zemlji i da očekuju reakciju.

(Mejreme Tahirukaj/ Radio Kosova)