Connect with us

Kosovo

Tenzije na sjeveru Kosova, policija ušla u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić

Objavljeno

-

Policija Kosova intervenisala je na sjeveru Kosova, nakon što su lokalni Srbi pokušali da spreče policiju da uđe u zgrade opština.

Pisanim saopštenjem, policija je informisala da pomaže novim gradonačelnicima sjevernih kosovskih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, da pristupe službenim objektima tih opština.

Policija je upotrebila suzavac prilikom ulaska u zgradu opštine Zubin Potok, kako bi rasterala okupljene i omogućila ulazak u zgradu gradonačelnik ove opštine, Izmiru Zećiriju.

Policija je koristila suzavac i šok bombe kako bi rasterala građane okupljene i ispred opštinskog objekta u Zvečanu.

“Nasilje neće prevladati. Srbija snosi punu odgovornost za eskalaciju”, naveo je na Tviteru šef kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani, Bljerim Velja (Blerim Vela).

Ministar za administraciju lokalne samouprave Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi) na svom Facebook nalogu je naveo da su novoizabrani gradonačelnici položili zakletvu, preuzeli mandat i da je njihov posao sada da služe građanima.

“Dajemo punu podršku u ispunjavanju ustavnih i zakonskih obaveza novih gradonačelnika. Kao centralne institucije, imamo obavezu da obezbedimo i omogućimo ispunjavanje ovih obaveza”, naveo je Krasnići i dodao da”opština pripada građanima i da ne mogu ostati bez nje”.

Novi gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića juče su položili zakletve u javnim objektima u albanskim selima tih opština, dok je gradonačelnik Sjeverne Mitrovice zakletvu položio prošlog petka.