Foto; Screenshot zeriamerikes.com

Konačni sporazum Srbije i Kosova se ne može postići bez definisanja granica, rekao je predsjednik Kosova Hašim Tači koji se u Vašingtonu sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.

Tači je u intervjuu za albanski servis Glasa Amerike rekao da je “trenutak da Srbija i Kosovo postignu konačni sporazum” i da je američka podrška u tom smislu konkretnija nego ranije. On ipak nije precizno odgovorio na pitanje treba li ukinuti carine na srpsku robu na Kosovu, ali je rekao da se kroz “unutrašnji dijalog i saradnju sa međunarodnim partnerima ta situacija mora prevazići”.

“Impresioniran sam sastancima koje sam imao sa najvišim zvaničnicima. Obojica su vrlo jasno ukazali da je sada trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije i da ovaj trenutak treba maksimalno da iskoriste svi akteri na Kosovu i Srbiji pod okriljem EU i uz snažnu podršku SAD, da postignu mirni sporazum između dve nezavisne i suverene države. Dakle, ono što mogu reći jeste da SAD, predsjednik Tramp, snažno podržavaju proces dijaloga, pregovora i mogućnost postizanja konačnog sporazuma…”, rekao je Tači za Glas Amerike.

Kako je Tači kazao “u konačnoj smo fazi postizanja mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije”.

“Ono što želim da postignem kroz ovaj sporazum kao i kosovske institucije, ali i narod Kosova sa našim međunarodnim partnerima, prije svega sa Sjedinjenim Američkim Državama, u bliskoj koordinaciji sa Vašingtonom, jeste međusobno priznavanje Kosova i Srbije, što će otvoriti priliku za izmjenu Rezolucije 1244 UN i voditi ka članstvu Kosova u UN. Ova prilika je realna”.

Na pitanje da li je ideja korekcije granica dio pregovora o sveobuhvatnom rešenju Tači kaže:

“Nadam se da ćemo u narednim danima formirati pregovarački tim institucija koje izlaze iz kosovskog parlamenta. Postoje stvari o kojima se raspravlja: nestala lica, raseljeni, imovina, SPC, infrastruktura… Ali jedna stvar koju treba znati jeste da bez definisanja granica nećemo imati konačan mirovni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje. Dakle, profesionalni timovi naše dve zemlje, uključujući i međunarodne predstavnike, predstavnike SAD, NATO-a, EU, će raditi, na tome da se definiše granična linija između država Kosova i Srbije. Ali, uveravam vas da neće biti etničkih granica, karakter i realnost multietničkog Kosova će biti očuvani i imaćemo evroatlantski sporazum. To je momenat koji ne treba da propustimo, inače postoji opasnost da gubimo decenije a cjenu će morati da plate buduće generacije”.

Tači je kazao da “nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije”

“Naši pregovarački timovi će održati zajedničke sastanke sa delegacijom Srbije u Briselu. Postoje otvorena pitanja između naše dve države. Ali ne da je samo zahtjev, već je i realno rešenje – nema sporazuma ako ne bude recipročnog priznavanja Kosova i Srbije. I ponavljam još jednom, članstva Kosova u UN. Svaki drugi ili privremeni sporazum neće imati efekta. Takođe, smatram i posle sastanka sa Pompeom i Boltonom, da postoji raspoloženje i globalni proces koordinacije, da se radi na postizanju mira između Kosova i Srbije”.

Tači smatra da je “cio proces bio i ostaće transparentan”.

“Sada će pregovarački tim Kosova biti uključen u razgovore o svim pitanjima sa Srbijom, proces koji će biti potpuno transparentan i svi ljudi na političkoj sceni Kosova mogu da se angažuju i pozivam ih da se angažuju, jer samo ujedinjeni možemo da se suočimo sa državnim aparatom Srbije u Briselu. Vjerujem da će kosovski parlament brzo doneti rezoluciju i glasati za pregovarački tim, tim koji će biti funkcionalan, a predsjednik će igrati samo svoju ustavnu ulogu. U međuvremenu, pregovarački tim preuzima odgovornost, ali i zasluge za postizanje ili nepostizanje sporazuma. Nadam se da će ovaj sporazum biti postignut. Na kraju krajeva, naglašavam da ovaj sporazum ne može postići jedna osoba, ko god da je, bez obzira na odgovornost koju ima. Opet, sve će proći kroz kosovski parlament, koji to može da odobri ili da ne odobri. Druga mogućnost je referendum. Ali vrlo je lako kritikovati ili biti skeptičan. Najteža stvar je preuzeti odgovornost i završiti posao. Stoga, pozivam sve da budu ujedinjeni, da preuzmu odgovornost, da razgovaraju. Ako prihvatimo – prihvatimo svi zajedno. Ako ne – svi se vraćamo u Prištinu i ništa. Ali cjenu ćemo platiti zajedno”, kazao je on.

“Odnosi između Kosova i Srbije su stalno komplikovani. Ponekad i napeti. Imamo posljednju situaciju koja se dogodila. Smatram da ćemo u unutrašnjem dijalogu, ali i na međunarodnom nivou, naći mogućnost da prevaziđemo ovu situaciju, uz saradnju sa SAD i EU”, kazao je predsednik Kosova za Glas Amerike.

Izvor: RTK 2