Kratak susret predsjednika Kosova Hašima Tačija sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu, gdje su zajedno sa svijetskim liderima učestvovali na manifestaciji povodom 100 godina od završetka Prvog svijetskog rata, izazvao je reagovanja na Kosovu. U stvari, Tači je iskoristio ovu priliku da se sastane i sa američkim, francuskim, turskim predsjednikom i nemačkom kancelarkom. Tači tvrdi da je od svih državnika sa kojima je razgovarao o rešavanju kosovsko-srpskog pitanja, dobio zeleno svetlo da se kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije postigne trajni pravno obavezujući sporazum.
 
U ovom kontekstu, izgleda da je predsjedniku Tačiju veoma važna i podrška, koju je, po njegovim tvrdnjama, dobio i od ruskog predsjednika Putina.

“Oko ovog pitanja, Putin je bio jasan: Ukoliko vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati”, preneo je Tači poruku Putina putem socijalnih mreža. U intervjuu televiziji KlanKosova, Tači je istakao da je ovakav razgovor sa Rusijom falio u kosovskoj diplomatiji i da je rekao Putinu da Rusija i Kosovo nisu ni prijatelji ni neprijatelji i da Rusija treba da promjeni odnos prema Kosovu.  
 
Insistiranja pojedinih međunarodnih i lokalnih eksperata za bezbednost, da Rusija želi da ima veći uticaj na Balkanu i činjenica da je do sada uvek podržavala Srbiju oko pitanja Kosova, u kosovskoj običnoj, ali i dijelu političke javnosti, otvorilo je sumnje u smislu da li je Tači napravio dobru procjenu kada se sastao sa Putinom, odnosno kako će to shvatiti predstavnici država, koje tradicionalno podržavaju i pomažu Kosovo.

Na vijest o susretu Tačija i Putuna odmah je reagovala Vjosa Osmani, poslanica Demokratskog saveza Kosova (DSK), koja je ocjenila da rukovanje Putina i Tačija uopšte nije neočekivano.

“To, iz razloga što po prvi put u istoriji Kosova, jedan albanski političar otvoreno podržava srpske i ruske planove za podjelu Kosova”, istakla je Osmani, a Jakup Krasnići iz Socijaldemokratske Inicijative (SI), umesto komentara postavio je sedam otvorenih pitanja Hašimu Tačiju. Među njima i ko bi trebalo da pripremi taj sporazum sa Srbijom, da li je predsjednik Tači autorizovan od skupštine ili pak ko će garantovati eventualni sporazum.

Hašim Tači je nakon samo nekoliko sati tokom intervjua na TV Klan Kosova odgovorio da sporazum treba da pripremi Komisija sastavljena od članova Vlade Kosova, odnosno pregovarački tim izabran od strane Vlade. Što se tiče autorizacije da se bavi pitanjem dijaloga i odnosa sa Srbijom, Tači je rekao da ima autorizaciju jer je izabran od skupštine za predsjednika Kosova, a na treće pitanje je istakao da bi garanti za eventulani sporazum bili Evropska Unija (EU), Sjedinjene američke države (SAD) i Organizacija ujedinjenih nacija (OUN).

“Ukoliko se uspe da se ukloni Rezolucija 1244, automatski se uklanja i veto Rusije prema Kosovu”, ubeđen je Tači.

I pored višemjesečnih nastojanja da ubedi kosovsku javnost da je ideja o korekciji granica “ključ” trajnog rješenja odnosa sa Srbijom, predsjednik Tači ipak nije uspeo da ubedi širu kosovsku, političku, ali ni analitičarsku javnost da je to dobro rješenje.

Tako je premijer Kosova Ramuš Haradinaj u intervjuu televiziji T7 komentarišući susret Tačija sa Putinom izjavio da je veoma skeptičan i da ne vidi neke promene u interesnim sferama.

“Mi smo u američkoj interesnoj zoni. Ne pripadamo nekoj drugoj zoni. Sa Amerikom imamo saveznika u bezbednosti. Rusija je van te zone. Agenda Rusije na Balkanu je agenda blokada” izjavio je Haradinaj.

Za razliku od premijera Haradinaja, njegov zamenik Enver Hodžaj kaže da je susret Tači-Putin novi trenutak u međunarodnim odnosima Kosova, da se radi o pozitivnom događaju i priznavanju realnosti odnosno nezavisnog Kosova.

“Predsjednik svake zemlje, pa tako i naše, je simbol suverenosti u odnosu na svijet i zabrinuti glasovi treba da se čuju u Srbiji, a ne na Kosovu”, poručio je Hodžaj kritičarima ovog susreta u Parizu.

Predsjednik parlamenta Kadri Veselji, takođe ne vidi ništa loše u susretu Tačija i Putina, navodeći da se radi o izvanrednoj vijesti.

“Nadajmo se da je predsjednik (Tači) uspeo u neku ruku da omekša stav Rusije oko puta Kosova prema učlanjenju u međunarodne organizacije”, istakao je pored ostalog Veseli.

Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje, jedan od najoštrijih kritičara Hašima Tačija je izneo stav da se sada, pored brojnih popuštanja predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Tači fotografisao i sa Putinom.

“On može da napravi sporazum sa njim samo što se tiče ličnog zahtjeva za politički azil u Rusiji”, rekao je Kurti.

Politički analitičar Astrit Gaši je podsetio da su, kako se izrazio, “svi akcionari korporacije” ‘KAI (Kosovska agencija za inteligenciju), nazivali Behdžeta Pacolija ”Rusom”, jer je lično poznavao Borisa Jeljcina.

“Šta kažu sada oni što se njihov lider Hašim Tači sastao sa jednim mnogo lošijim Rusom, Vladimirom Putinom. Da li je za njih Tači Rus? Štaviše, neznamo ni ko je aranžirao susret – Pacoli je bar pričao kako se sreo…”,reagovao je Astrit Gaši.

I dok deo srpske javnosti, uključujući i lidera Narodne stranke Vuka Jeremića, optužuju srpskog predsjednika Vučića da je tokom poslednjeg boravka u Rusiji on organizovao susret ruskog i kosovskog predsjednika, Hašim Tači kaže da iza organizacije susreta sa Putinom ne stoji niko.

Kosovski predsjednik traži široku podršku pozicije i opozicije za svoj plan o “korigovanju granica”, preteći indirektno da u nedostatku podrške Vlada može da padne, ali juče je dobio i “odgovor” premijera Haradinaja koji je izjavio da ako Tači bude dirao u granice Kosova, da će poslanici njegove Alijanse za budućnost Kosova dati potpise za njegovo smenjivanje.
 
KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj