Connect with us

Kosovo

Suđenje u slučaju ‘Tači i ostali’ počinje tokom marta 

Objavljeno

-

Suđenje u slučaju bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašima Tačija, Kadri (Veseli) Vesljija, Jakupa (Krasniqi) Krasnićija, te Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) trebalo bi da počne tokom marta, zaključeno je 18. januara na konferenciji za pripremu ispred Specijalizovanih vijeća Kosova sa sedištem u Hagu.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi su obuhvaćeni istom otpužnicom a na teret im se stavljaju ratni zločini i zločini protiv čovječnosti.

U pritvoru u Hagu se nalaze od hapšenja novembra 2020. godine i sva četvorica su se izjasnila da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Na konferenciji za pripremu suđenja se raspravlja o ostalim tehničkim pitanjima uoči početka suđenja, kao što je privođenje kraju obelodanjivanja dokaznog materijala, uvodna izlaganja tužilaštva i odbrane kao i raspored izvođenja svijedoka.

Specijalni sud, sa sjedištem u Hagu, ima za cilj da istraži navodne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ove tvrdnje su prvi put pomenute u izvještaju Savjeta Evrope, koji je sastavio tadašnji švicarski senator Dick Marty. Ovaj izvještaj je, zapravo, otvorio put formiranju Specijalnog suda odlukom Skupštine Kosova 2015. godine.

(Radio Slobodna Evropa)