Connect with us

Kosovo

Sud prihvatio zahtjev Tužilaštva za zaplenu 75 objekata na Brezovici

Objavljeno

-

Spisak od 75 nekretnina oduzetih u posljednjoj akciji tužioca Rasima Maljokua u Brezovici, na kojem se nalaze imena vlasnika sudija svih nivoa, političara, privrednika i drugih građana, sada nosi i sudski pečat.

Vijest o privremenom oduzimanju 75 nekretnina za Zakletvu za pravdu potvrdio je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Peći, Šaće Curi (Shaqë Curri).

„Naredio sam privremenu zaplenu“, rekao je Curi.

Na spisku od 75 nekretnina, uglavnom vila, pojavljuju se imena vlasnika među kojima su sudije svih nivoa, političari, privrednici, kao i drugi građani, koji su kupili vile ili kupili parcele, a zatim izgradili vile.

Ono što se izdvaja na ovoj listi je troje sudija iz Ferizovića sa sva tri nivoa pravosuđa. Oni su prvobitno kupili parcele 2016. godine, a posljednjih godina gradili su vile. Riječ je o M. T. predsjedniku Osnovnog suda u Ferizoviću, B. H., bivšem predsedniku Osnovnog suda u Ferizoviću a trenutnom sudiji Apelacionog suda, kao i A. M, bivšem sudiji Osnovnog suda u Ferizoviću koji je trenutno sudija Vrhovnog suda. Trojica sudija su zajedno kupili imanje 2016. godine, površine 2,84 ara, odnosno 2,4 ara po ceni od 6,000 evra po placu.

Trojica sudija prije nekoliko nedjelja potvrdili su za „Zakletvu za pravdu“ da im je Tužilaštvo oduzelo vile. Oni su naveli da su imovinu otkupili kroz zakonske procedure i dokumente nadležnih organa, te da su vile izgrađene uz dozvolu vlasti.

Iako, prema izjavama tužioca Maljokua, vlasnici koji su kupili i izgradili vile, a da nisu umješani u krivična dela neće biti istraženi i procesuirani, već će im samo biti oduzeta imovina, koju će, kako je kazao, vlasnici imati zakonsku mogućnost da prate parnični postupak za naknadu počinjene štete, a biće podnešen zahtjev za rušenje vila.

Nakon potizanja optužnice za degradaciju Brezovice 2022. godine od strane Osnovnog tužilaštva u Ferizoviću, odeljenja za teška krivična dela, slučaj Brezovica je proširen, broj uhapšenih i lica pod istragom porastao je i uključuje razne funkcionere i privrednike koji se terete za krivična dela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“, „Primanje mita“, „Davanje mita“, i „Vršenje uticaja“.

Među političarima koji se nalaze na listi su i bivši ministar Enver Hodžaj i dva brata bivšeg kosovskog predsjednika, Hašima Tačija.

(Betmi per drejtsi, Kossev)