Connect with us

Kosovo

Stručnjaci za sigurnost ne očekuju eskalaciju situacije na sjeveru

Objavljeno

-

U posljednje vrijeme, uoči održavanja lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazanih za 23. april, učestali su razni napadi i tendencije destabilizacije situacije na sjeveru.

Stručnjaci za bezbednost kažu da je nivo eventualnih tenzija vezan za narudžbine koje će stizati iz Beograda. Međutim, za izbore na sjeveru ne očekuju tenzije kao prije.

Na sjeveru Kosova nedavno je zapaljen značajan broj automobila državljana Srbije, registarskih RKS tablicama. A, u vezi sa eventualnom destabilizacijom ovog dela, izvesne informacije ima i Kosovska obaveštajna agencija, koja je prije nekoliko dana obavestila Skupštinu da se srpski pripadnici tzv. Civilne odbrane obučavaju u Raški, s ciljem destabilizacije sjevera Kosova.

Stručnjaci za bezbednost kažu da su eventualne tenzije na sjeveru, pored lokalnih izbora koje se očekuju 23. aprila, vezane za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Sličnog mišljenja je i stručnjak Avni Islami, koji kaže da za izbore na sjeveru ne očekuje tenzije kao do sada.

“S obzirom da je Ohridski sporazum obavezan i da je i sama Srbija pristala na to, ne očekujem napetost na sjeveru Kosova, kakvu smo imali prije nekog vremena, kada su bile barikade na putevima, a grupe kriminalaca predvođene Aleksandrom Vučićem, koristile su i vatreno oružje“, rekao je Islami za RTK-Radio Kosova.

Drugi stručnjak za bezbednost Fadil Kajtazi kaže da na sjeveru Kosova postoje terorističke grupe koje nastavljaju da terorišu Srbe na sjeveru, a s vremena na vrijeme preduzimaju i akcije protiv državnih organa Kosova. Prema njegovim riječima, eventualno pogoršanje situacije na sjeveru zavisi direktno od naloga zvaničnog Beograda.

„Dozvola kolika će biti ta destabilizacija uzima se u Beogradu, s obzirom na raspoloženje spoljnih faktora. U međuvremenu, mislim da zbog prisustva KFOR-a, na sjeveru, neće biti prostora i kapaciteta da situacija eskalira do te mjere da ozbiljno ugrozi ustavni poredak Republike Kosovo”, rekao je Kajtazi za Radio Kosovo.

Organizovane grupe Srba na sjeveru Kosova, podstaknute Srpskom listom i čelnicima Srbije, od proglašenja nezavisnosti Kosova često stvaraju tenzije i postavljaju barikade na ulicama. Posljednje barikade, postavljene su 5. novembra 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova da nelegalne srpske registarske tablice zamjeni RKS tablicama, uklonjene su tek krajem decembra, iako je to u kontinuitetu tražio međunarodni faktor.

(Radio Kosova)