Connect with us

Kosovo

Strazburg: Kurti sa poslanicima ENP i o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Aljbin Kurti sastao se sa poslanicima grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu.

Dvodnevni boravak u Strazburu, premijer Kosova Aljbin Kurti započeo je sastankom sa poslanicima grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu. EPP čini najveću političku grupu u Evropskom parlamentu.

“Premijer Kurti je zajedno sa ambasadorom Kosova u Briselu Agronom Bajramijem informisao evropske poslanike o najnovijim dešavanjima u zemlji, glavnim dostignućima vlade koja sledeće nedjelje obilježava dvije godine rada, uspesima u vladavini prava i borbi protiv korupcije, kao i o poboljšanju demokratskih i ekonomskih pokazatelja, o čemu svedoče i međunarodni izveštaji. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, Kosovo je prvo rangirano na Zapadnom Balkanu sa najvećim povećanjem poreskih prihoda između 2020-2022, što je dokaz formalizacije privrede, naplate dugova i spremnosti građana i preduzeća da plate porez. Kao što je porastao za 20 zemalja u posljednje dvije godine u indeksu percepcije korupcije prema Transparenci International”, navodi se u saopštenju informativne službe vlade Kosova.

Na sastanku je bilo riječi i o aplikaciji Kosova za članstvo u EU i u Savjetu Evrope.

“Premijer Kurti je istakao značaj podrške Evropskog parlamenta u što bržem rešavanju zahtjeva Kosova i podrške na cijelom putu integracije. Razgovarano je i o susretu 18. marta u Ohridu, mogućnostima koje on pruža i očekivanjima od tog sastanka”, kaže se u saopštenju.

Poslanici Evropskog parlamenta, kao se navodi, dali su pozitivnu ocijenu i izrazili punu podršku reformama vlade, demokratskom napretku, vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti boravi u Strazburu radi učešća na 10. sastanku Parlamentarnog odbora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Sastanku su prisustvovali i poslanici poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja, Fitore Pacoli Daljipi, Jeta Statovci i Armend Muja.

(RTKLive, RTK2)