Connect with us

Kosovo

Srpska lista najavljuje bojkot vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova

Objavljeno

-

Srpska lista kratkim saopštenjem na Fejsbuku najavila bojkot vanrednih lokalnih izbora na severu Kosova.

“Imajući u vidu odluku o održavanju vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova obavještavamo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima, kao ni građani koji podržavaju našu stranku, a kojih je preko 95% na ovim prostorima”, navedeno je u saopštenju.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je za 18. decembar raspisala vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova.

“Želim da uverim sve srpske građane Kosova da je odluka o raspisivanju izbora ustavna obaveza koja je proistekla iz ostavke četiri predsjednika opštine. Nije stvar želje ili odluke koja se može promeniti jer drugog puta nema”, istakla je Osmani.

Predhodno se predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala sa predstavnicima političkih partijama kako bi razgovarali o određivanju datuma vanrednih izbora za gradonačelnike opština – Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – nakon što su gradonačelnici podneli ostavke.

Podsjetimo, predsjednici opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, podneli su ostavke zbog odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa oznaka gradova na Kosovu izdaje Srbija, na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Ostavke u kosovskim isntitucijama podneli su: poslanici u Skupštini, članovi Vlade, službenici pravosuđa, policije i carine Kosova.

(RTKlive)