Connect with us

Lokalne

Sejdilar: Mi nismo građani drugog reda

Objavljeno

-

Poštovani građani,
Mi nismo građani drugog reda!
Ovih dana Kosovska javnost bila je uzdrmana diskriminacijom nad učenicima Romske nacionalnosti u osnovnoj školi u Peći, gdje su od strane školskog osoblja bili odstranjeni od ostalih učenika na priredbi ABCDE (abetare).

Povodom ovog skandaloznog događaja s punim pravom podigla se čitava Kosovska javnost, politička elita i vrh izvršne vlasti. Nakon tog događaja usljedile su reakcije i osude od strane zamjenice premijera gosp. Emilije Redžepi, Ministrice MONTA gosp. Arberije Nagavci koja je i lično posjetila spornu školsku ustanovu, poslanice u parlamentu Kosova i predsjednicu komisije za ljudska prava gosp. Dude Balje i drugih.

Ono što se u Peći dogodilo je za najoštriju osudu i mora se sankcionisati u skladu sa zakonom.
Međutim u našoj Opštini se trenutno dešava još skandaloznija diskriminacija gdje opštinska izvršna vlast na čelu sa gradonačelnikom gosp. Bexhet Xheladini organizuje sastanke sa mještanima sela u cilju ekonomskog razvoja te je na službenoj stranici na facebooku opštine Dragaš objavljena lista i plan sastanaka isključivo sela opoljskog djela opštine te su sva sela gorskog djela opštine diskriminisana, kao da mještani Gore nisu građani opštine Dragaš. Ono što mene zabrinjava je da Opštinska kancelarija za Zajednice prećutkuje diskriminacije koje vrši izvršna vlast zajedno sa mojim kolegama u lokalnoj skupštini ispred JGP-a i Koalicije VAKAT. Ovom prilikom pozivam funkcionere vlade Kosova da iskoriste svoj institucionalni autoritet i izvrše pritisak na izvršnu vlast Opštine Dragaš i spriječe dalje diskriminacije zajednica u Gori jer i mi smo građani ove opštine i ne želimo biti građani drugog reda.

S poštovanjem
Nedžmidin Sejdilar
Odbornik u Skupštini Opštine Dragaš
Pokret za Gora