Connect with us

Kosovo

Sastanak bošnjačkog nevladinog sektora sa predsjednicom Osmani

Objavljeno

-

U sklopu zvanične posjete opštini Peć u srijedu, kosovska predsjednica Vjosa Osmani je sa gradonačelnikom Peći, Gazmendom Muhadžerijem te zamjenikom gradonačelnika Mirzetom Dzogovićem, posjetila Kulturni centar u multietnickom naselju Vitomirici. Ona se tom prilikom sastala sa predstavnicima nevladinog sektora ispred zajednica.

Predstavnici bošnjačkih nevladinih organizacija koje djeluju u pećko-istočkom kraju, istakli su izazove i probleme sa kojima se ova zajednica suočava.

Samir Zoranić ispred Bosnjačkog Instituta za nauku, kulturu i informisanje- Peć istakao je pitanje zastupljenosti bošnjačke zajednice u vladinim institucijama i pitanje decentralizacije.

“Apelujem na vas da ovim mladim stručnim ljudima, posebno iz pećkog regiona, pružite veće šanse za zapošljavanje u vladinim i državnim institucijama. Drugo, apelujemo da se riješi dugogodišnje pitanje oko decentralizacije. Decentralizacija, ili takav-kakav vid samouprave u opštini Vitomirica bio bi početak boljeg razvoja cjelokupnog regiona Peći”, kazao je Zoranić.

On je govorio i o iznalaženju riješenja kojim bi se ukunuo vizni režim između Kosova i Bosne i Hercegovine.

Slične probleme iznio je i Zaim Elezi ispred Udruženja Evropska Dijaspora Kosova sa sjedištem u Njemačkoj. Takođe, usresredio se i na poterebe većeg ulaganja u razvoj ruralnih sredina te poštovanju Zakona o upotrebi jezika.

“Ja sam upozorio naše ranije predstavnike u lokalnoj vlasti opštine Peć da ne smiju da dozvole da naš jezik pređe iz jezika u službenoj upotrebi u jezik u upotrebi. Pravo na jezik je naše ustavno pravo. Zahtijevam od vas (predsjednice Osmani), predsjednika i potpredsjednika opštine Peć, naših predstavnika u opštinskoj Skupštini da pokrenu to pitanje”, naglasio je Elezi.

Raisa Nurković ispred NVO “Mladi Volonteri” imala je zamjerku na to što bošnjački članovi u Konsultativnom Vijeću za zajednice koje funkcioniše u okviru kabineta kosovske predsjednice, dolaze samo iz jedne regije, regije Prizrena.

“Dakle, radi se o neravnopravnom odnosu Vijeća nad bošnjačkom zajednicom iz Peći. Shodno tome, da ovaj organ ima i svoj izborni proceš, organizacije koje su iz Peći, a koje su malobrojne, ne mogu dostići da budu član ovog Vijeća kao što to mogu organizacije, na primjer iz Prizrena, gdje su Bosnjaci zastupljeni u većem broju”, kaže ona.

Dok je druga predstavnica ove nevladine organizacije, Merima Balić, postavila pitanje vezano za komandu Vojske Kosova:

“Interesuje nas zašto u komandi vojske, konkretno u generalštabu nije zamjenik komandanta iz redova Bošnjačke zajednice”?.

Faik Balić, predsjednik Atletskog Kluba “Enver Nele”, govorio je o problemima sa kojima se ovaj klub suočava uprkos činjenici što je 11 godina bio prvak Kosova u mnogim kategorijama.

Sa druge strane, predsjednica Kosova Vjosa Osmani je odgovarajući na postavljena pitanja kazala da što je veća intengracija zajednica u društvu i institucijama utoliko će uspijeh države biti veći. Osmani je rekla da atkuelna vlast radi na povećanju postotka zapošljavanja mladih a što se, prema njoj, može postići većom podrškom privatnog sektora. Osmani priznaje da ima slučajeva nepoštovanja Zakona o jezicima i da će raditi na tome da se ti slučajevi eliminišu.

“Učinićemo napor da se, zajedno sa vlastima na lokalnom nivou, prava zajednica poštuju. Do sada nismo primjetili da se propusti dešavaju iz neke namjere, ali ih je ipak bilo. Stoga, moramo zajedno raditi kako bi smo eliminisali slučajeve kršenja Zakona. Što se tiče slobode kretanja sa Bosnom i Hercegovinom, složili ste se da je situacija po tom pitanju veoma teška. Postoji veliki broj kosovskih građana koji imaju rodbinske veze sa BiH i imaju potrebe da putuju, da posjete članove porodica ili prijatelje, o tome smo razgovarali sa dva od tri člana bh predsjedništva. Jedno od najidealnih riješenja bilo bi postizanje sporazuma u okviru Berlinskog procesa a koji bi omogućio slobodu kretanja unutar šest zemalja Zapadnog Balkana samo sa ličnom kartom, čime bi se automatski ukinuo i vizni režim sa BiH”, kazala je Osmani.

(RTK Bosanski servis)