Nakon dvodnevne posjete glavnog zamjenika direktora za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu sigurnost SAD, Džona Erata i direktora za Evropu u Savjetu za nacionalnu sigurnost SAD, Breda Berklija, američka ambasada u Prištini je izdala saopštenje u kojem je istakla da je svrha posete bila da se „još jednom potvrdi poruka predsjednika Trampa da je vrijeme da se iskoristi jedinstveni trenutak i da se treba uzdržati od akcija koje otežavaju postizanje sporazuma“.

U saopštenju je takođe rečeno da je tokom posete američkih zvaničnika u Prištini i Beogradu rečeno da moraju da prekinu sa provokacijama i preduzmu konstruktivne korake kako se nastavio dijalog, i ponovljeno je da je odluka o taksama na srpsku i bosansku robu prepreka napretku i da podriva partnerstvo Kosova i SAD.

“Oni su istakli hitnost da Kosovo postigne sveobuhvatan sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom i usklađivanje ovog zajedničkog strateškog interesa SAD i Kosova”, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Američki zvaničnici su se tokom boravka na Kosovu sastali sa predsjednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, kao i sa jednim brojem članova vladinog pregovaračkog tima i poslanicima opozicije.

U fokusu pažnje svih ovih susreta, bila je odluka o taksama i nastavak dijaloga sa Srbijom, a pojedini kosovski učesnici su izjavili da ukoliko odluka o taksi na uvoz srpske i bosanske robe ne bude bila suspendovana, Kosovo se može suočiti sa nepopularnim merama koje bi SAD mogle da preduzmu u odnosu na Kosovo.

“Ne mogu da kažem da je to stav američke administracije. Oni su započeli sa blagim merama. Povlačenje vojnika nije zvanična stav. Oni su rekli ‘nemojte dozvoliti da vas optužimo za blokadu’. Promenjena je naracija u poslednja tri meseca i ne koristi se izraz “pravno obavezujući sporazum”. Amerika ne koristi taj izraz. Amerika govori o priznanju Kosova od strane Srbije. Amerika od Srbije očekuje da prizna Kosovo”, izjavio je pored ostalog Ahmeti.

Danas je na spekulacije oko budućnosti kampa “Bondstil”, reagovala kratkim saopštenjem američka ambasada u Prištini.

“Politika Sjedinjenih Država je još uvek da podržava KFOR i prisustvo američkih vojnika u Kampu Bondstil, koji čuva bezbednu sredinu i slobodu kretanja na Kosovu. Kao i drugde u svetu, smeštanje vojnika SAD je podložno redovnom razmatranju”, ističe se u saopštenju.

Fatmir Ljimaj je istakao da se takse neće same od sebe ukloniti.

“Srbija treba da ispuni zahteve do njenog ukidanja. Oni su rekli, dobro. Šta mi treba da tražimo od Srbije da bi se uklonila taksa”. Spremni su da pregovaraju kako bi i srpska strana napravi ustupke. Imamo mnogo zahtjeva. Srbija da prekine sa svojim agresivnim dijelovanjem, slobodno kretanje, tablice. Danas smo razgovarali i o uklanjanju srpskih trupa sa granice sa Kosovom. Rekli su nam ‘ne tražimo da uklonite takse, nego da Kosovo postavi svoje uslove. Rekli smo da nije dobro uslovljavanje. Korišćenje taksi kao uslov je loš primer od strane Srbije”, izjavio je Ljimaj.  

S druge strane, kosovski analitičar Astrit Gaši, pozivajući se na pouzdane izvore tvrdi da su američki zvaničnici dali garancije da razmena teritorije između Kosova i Srbije, kao moguće rešenje međusobnih odnosa, nije američki projekat, niti ga podržava.

“SAD podržava samo određivanje granice (demarkaciju) sa Srbijom kao i sporazum koji obezbeđuje priznanje Kosova”, napisao je na svom Faebook profilu Gaši.

Iljir Deda, poslanik partije Alternativa, jedan od učesnika razgovora sa američkim zvaničnicima je optužio predsjednika Kosova Hašima Tačija da je pokušao da ubedi SAD da su na Kosovu svi za ideju korigovanja granice sa Srbijom.

“Ono što mogu da kažem je da je Tači slagao javnost, kako bi uspeo njegov projekat o korigovanju granica. Predsjednik Tači je kidnapovao proces dijaloga. Pokušao je da manipuliše sa onima sa kojima Tači želi da da sever Kosova. Njegovi prijatelji su puno lobirali kako bi predstavili u Americi da je celo Kosovo za korigovanje granica. A Amerikanci su shvatili da tako nešto nije tačno i izneli su svoju poruku. Ta briga je uklonjena i veoma dobro je razjašnjena američka pozicija”, izjavio je Deda za televiziju T7.

Premijer Haradinaj odbija da povuče odluku o taksi na srpsku robu, a njegovi koalicioni partneri, posebno Socijademokratska Inicijativa Fatmira Ljimaja, ali i opoziciona Socijaldemokratska partija Kosova Špenda Ahmetija podržavaju ovaj stav.

Zanimljivo je da se sa američkim zvaničnicima nije sastao predsjednik najveće partije vladine koalicije i predsjednik parlamenta Kadri Veselji i predstavnici Pokreta Samoopredeljenje.

KosovaLive -Violeta Oroshi Berishaj