Connect with us

Kosovo

Rekacije stranaka nakon sukoba u Skupštini Kosova

Objavljeno

-

Nakon prekida sjednice Skupštine Kosova reagovala je Demokratska partija Kosova, optuživši vlast za podsticanje sukoba u Skupštini.

„Kao da nije dovoljna uvreda koju su nanijeli državi Kosovo, veteranima OVK, albanskim političkim akterima, narodu Kosova, pred slugama Radojčića, danas u Skupštini Kosova, zamjenik premijera Besnik Bislimi umjesto da se stidi i da položi račune u vezi sa prisluškivanjem, on je izazvao opoziciju tako što je sklonio fotografiju koja je postavljena ispred govornice“, stoji je reakciji DPK-a.

Prema ovom opozicionom subjektu, „upravo je zamjenik premijera Bislimi prvi udario poslanika Mergima Luštakua tvrdim predmetom, flašom“.

„U trenutku kada je predsjednik Skupštine morao da reaguje i ne dozvoli da se to desi, pozvao je kosovsku policiju da interveniše i uhapsi poslanike opozicije. Uvođenje policije u Skupštinu nije smelo da se desi ni u najmračnijim trenucima u historiji Skupštine Kosova, kada je pokret Samooredeljenje bacao suzavac i ugrožavao živote poslanika“, navodi se u reakciji DPK-a.Kosovu su, prema Demokratskoj partiji Kosova, potrebni novi izbori, na kojima će “građani svojim glasom izabrati kredibilnu vladu koja će vratiti zemlju na pravi put ka evroatlantskim integracijama”.

U međuvremenu, reagovao je i pokret Samoopredeljnje

U reakciji se navodi da je napad u Skupštinu uslijedio kao koordinirana akcija između različitih ogranaka iste bande.

“Dok je premijer Aljbin Kurti držao govor o borbi Republike Kosovo za proširenje reda i zakona na sjeveru zemlje, pojedini poslanici DPK-a su pesnicama, poput bande nasilnika, napali premijera i ministre Kosova”.

Dodaje se da se napad vrši na prvu vladu Kosova, koja nema ministra ili zamjenika ministra pod kontrolom Beograda

“Ovaj napad se dešava upravo u važnom trenutku diplomatske konfrontacije između Kosova i Srbije. Ovaj napad je uslijedio kao koordinirana akcija između različitih ogranaka iste bande: neki od njih sebe nazivaju poslanicima, neki novinarima, a neki demonstrantima. Ali Kosovo će ići naprijed u konsolidaciji svoje državnosti, uprkos takvim napadima” stoji u rekaciji pokreta Samoopredeljnja.

Zaključuje se da Pokret Smoopredeljenje ostaje posvijećen i privržen pravdi i “kriminalci koji su nanijeli štetu društvu i našoj zemlji kako bi se nepravedno obogatili, neće biti amnestirani”.

(Radio Kosova 2)