Connect with us

Kosovo

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio poruku Bošnjacima Kosova povodom popisa stanovništva

Objavljeno

-

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je poruku Bošnjacima Kosova povodom popisa stanovništva na Kosovu koji će početi u petak, 5. aprila i trajaće do 17. maja 2024.

Poruku Reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića prenosimo u cijelosti:

Dragi Bošnjaci Kosova, braćo i sestre, kao što vam je poznato, ovih dana počinje popis stanovništva u bratskoj Republici Kosovo. Naš narod u svom historijskom hodu je platio visoku cijenu svoje slobode. Dugo su nas osparavali, izvršili su genocid nad nama i pokušili nam domovinu oteti. Danas je samo na nama kako ćemo se izjasniti i kako ćemo budućnost uz Božiju pomoć graditi.

Narod Kosova je takođe platio visoku cijenu svoje slobode i vrijeme da u zajedništu stvorite polju budućnost za sve nas u ovom dijelu Evrope.

Zato ovim povodom želim još jednom naglasiti potrebu za našim narodnosnim određenjem imenom Bošnjak, za njegovanjem našeg bosanskog jezika i očitovanje naše islamske pripadnosti u ovom vremenu.

Napominjem da je popis stanovništva veoma važan proces kako radi utvrđivanja našeg realnog broja u Republici Kosovo tako i zbog ostvarivanja ustavnih prava u državi i lokalnim institucijama ove zemlje.

Zbog svega toga, jako je značajno da svi doprinesemo da se u cijelini i bez izuzetka popiše svaki pripadnik bošnjačkog naroda u Republici Kosovo, kao i naša dijaspora, odnosno svi koji imaju to zakonsko pravo.

Informište se o proceduri i propisima popisa. Budite na adresama svog boravka u danima popisa. Organizirajte se sa svojim prestavnicima kako bi se popis uspješno proveo.

Radimo ovih dana i na animiranju naših sunarodnika da se masovno odazovu i slobodno izjasne da nam je nacionalno ime Bošnjak, vjera Islam i materniji jezik bosanski.

Rezultati popisa upravljat će mnoge tokove u vašoj domovini Republici Kosovo. Gradite svoju domovinu i vašu zajednicu zajedno sa drugim narodima i građanima Kosova i budite ponosni predstavnici svoje vjere i naroda.

U svemu što radite, oslonite se na Milostivog, očistite svoje nijete i neka u vašim srcima ne bude mjesta za zlo, prezir ili mržnju, prema bilo kome, tako nas naša vjera uči i to od nas Uzvišeni Allah zahtijeva.