Connect with us

Kosovo

Redžepi: U balkanskim zemljama popis nije statističko već političko pitanje

Objavljeno

-

Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova učestvovala je i govorila na konferenciji koja je održana povodom nedjelje popisa stanovništva 2023 na Kosovu.

Redžepi je istakla da je konferencija koja je posvećena popisu našeg stanovništa jako važna.

“Uvaženi organizatori ove jako važne konferencije koja je posvećena popisu našeg stanovništa, dame i gospodo, dozvolite mi prvo da vas sve skupa pozdravim i zahvalim se svima vama na individualnoj, ali i institucionalnoj saradnji i doprinosu”, kazala Redžepi.

Zamjenica premijera kazala je da je popis stanovništva, domaćinstava i stanova najveće statističko istraživanje čiji je cilj da prikupi osnovne podatke o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obeležjima. Svi podaci koji se dobijaju popisom stanovništva koriste se isključivo u statističke svrhe.

Redžepi smatra da je popis u balkanskim državama na prvom mjestu radi utvrđivanja nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja građana, jer se popis ne doživljava kao statističko već kao političko pitanje, za razliku od država koje imaju stabilnu demokratiju, stabilnu pravnu državu, gdje je popis stanovništva svečanost koja pokazuje toj državi nove parametre razvoja, ukupni napredak privrede, ekonomije, priraštaj stanovništva, radnu snagu, nivo obrazovanja kao i ostale potrebe društva.

“U mnogim razvijenim državama koje imaju stabilnu demokratiju, stabilnu pravnu državu, popis stanovništva je svečanost koja pokazuje toj državi nove parametre razvoja, ukupni napredak privrede, ekonomije, priraštaj stanovništva, radnu snagu, nivo obrazovanja kao i ostale potrebe društva.
Sa druge strane imamo paradoks gore navedenih činjenica tako da u balkanskim državama na prvom mjestu je popis radi utvrđivanja nacionalnog i vjerskog izjašnjavanja građana, jer se popis ne doživljava kao statističko već kao političko pitanje, kako bi se kroz političko delovanje određenih političkih krugova ponašalo u skladu sa brojem vjerskog ili nacionalnog izjašnjavanja, što je sto posto pogubno i za državu i te političke elite gledano dugoročno.
Usljed ovakvih činjenica i konkretnih saznanja je vrlo važno pozvati građane da svi budu popisani i da svi daju maksimalan doprinos popisivačima i državnim institucijama da popis u svakom pogledu završi uspješno, a državne institucije trebaju uzeti odgovornost da popisivači na terenu budu iz svih nacionalnih zajednica te govore jezike tog stanovništva koje se popisuje.”

Govorila je i o važnosti medija, štampe i raznih socijalnih ili društvenih mreža.

“Važnu ulogu u ovom procesu čine mediji, štampa i razne socijalne ili društvene mreže preko kojih trebamo svi mi da pozovemo naše stanovništvo i edukativno delujemo na građane dajući im konkretna i precizna uputstva o popisu”.

“Organi države treba da rade na prezentaciji, promociji i edukaciji građana kako bi popis bio potpuno uspješan.
Popis stanovništva je proces kojim se dobijaju informacije o svakom pojedinom pripadniku stanovništva određenog područja. Popis stanovništva je izuzetno važan statistički alat koji koristi država u razne svrhe poput određivanja glasačkog prava, poreza ili ekonomske politike ali koristi se i u mnoge druge svrhe ili organizacije kao što su političke stranke i preduzeća u svrhu određivanja vlastite politike, izborne ili marketinške strategije”, kazala je Redžepi.

“Većina država organizuje popise svakih 10 godina i tako se podaci popisa objavljuju u raznim formatima kako bi bili dostupni naučnim subjektima svim nivoima vlasti, medijima, studentima i nastavnicima, dobrotvornim organizacijama, domaćim i međunarodnim NVO organzacijama i svim građanima koji su zainteresovani za statističku data bazu podataka u toj državi.
Svi građani Kosova u svim sredinama gdje žive na celokupnoj teritoriji naše države bez obzira na nacionalni, etnički i religijski identitet moraju se odazvati popisu stanovništva kako bi naše institucije imale realne i tačne podatke o broju stanovništva i njihovih domaćinstava.
U tom domenu želim da lično dam svoj doprinos kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, posebno u opštinama gdje žive pripadnici nevećinskih zajednica, da zajedno u saradnji sa njihovim nevladinim organizacijama i političkim predstavnicima angažujemo popisivače iz tih zajednica, odnosno angažujemo lokalne popisivače iz sredina gde ti narodi žive u cilju podjednakog pristupa svih gradjana Kosova.
Tokom popisa stanovništva biće angažovano 5000 naših građana koji će biti popisivači u svim našim sredinama na celokupnoj teritoriji Republike Kosova i to: Albanci, Srbi, Bošnjaci, Turci, Aškalije, Romi, Egipčani, Goranci, Crnogorci, Hrvati i ostali”, istakla je zamjenica premijera Emilija Redžepi.