Connect with us

Kosovo

Redžepi: Srbi moraju da prihvate i prisustvo drugih

Objavljeno

-

Emilija Redžepi, treća potpredsjednica Vlade za pitanja manjina i ljudska prava u Vladi Kosova, govorila je o slobodnom kretanju između Kosova i Bosne i Hercegovine, gdje i dalje postoje problemi u vezi sa sporazumima koji su davno ratifikovani u Skupštini Kosova, a koji u proizašli iz „Berlinskog sporazuma”.

Za kašnjenje od strane Bosne i Hercegovine, potpredsjednica Vlade Redžepi je okrivila predstavnika Srbije u Federaciji BiH, koji je zatražio da se ova tačka skine sa dnevnog reda radi razmatranja. Ali, okrivila je i druge predstavnike, Bošnjake i Hrvate, koji, prema njenim riječima, nisu uradili dovoljno da bi uticali na postizanje sporazuma, njegovu ratifikaciju.

Ona je, međutim, izrazila nadu da će sporazum biti ratifikovan u bliskoj budućnosti, jer je Dodik izjavio da se neće protiviti slobodi kretanja i sada nema pravo da sabotira sporazum.

Ona je dalje objasnila da je Bosna i Hercegovina bratska zemlja za građane Kosova.

Dok se saznalo da je Skupština Republike Srpske zatražila ostavku Srba od Ustavnog suda BiH, zbog, kako su rekli, njegovog antidejtonskog i antiustavnog delovanja, Redžepi je naglasila da su Srbi mora prihvatiti i prisustvo drugih koji ovdje žive.

Ona je ovom prilikom napomenula Zajednicu opština sa srpskom većinom, preko koje država Srbija ima za cilj da formira Srpsku Republiku na Kosovu, dodajući da opštine ne mogu biti jednonacionalne, već moraju pripadati građanima, ističući da će se naša zemlja suprotstaviti ovom fenomenu koji je sada aktuelan.

„U svakoj normalnoj državi postoje dvije vrste vlasti, lokalna i republička, a sama činjenica da se nekom drugom daje pravo na drugu izvršnu vlast, onda se podrazumeva da stvarate drugu državu u državi. Njen početak nema kraja, nešto što otvara pandorinu kutiju i što može izazvati destabilizaciju u drugim zemljama regiona u kojima žive Srbi i ne samo oni, već i drugi narodi“, izjavila je Redžepi za RTK.

Povodom naziva Asocijacije, gdje se po Ohridskom sporazumu pominje i termin samoupravljanje, za koji kritičari vlasti kažu da je neka vrsta autonomije, Redžepi je pojasnila da smo na Kosovu svi isti i da, prema njenim riječima, malo manje je važno kakva su ovlašćenja i kakav će statut imati ovo udruženje ili samouprava. „Sama činjenica da je to definisano Ustavom, to znači da mi kao država, tačnije sama Srbija, sa ovom asocijacijom ili samoupravom, moramo da poštujemo suverenitet i integritet Kosova“, izjavila je zamjenica premijera Kurtija na RTK.

(RTKLive)