Connect with us

Kosovo

Raste broj pritužbi na rad Kosovske policije

Objavljeno

-

Slučajevi pritužbi građana u Policijskom inspektoratu Kosova na rad službenika Kosovske policije, uvećeni su tokom 2021. godine za 21,4 odsto u odnosu na 2020. godinu, potvrdili su službenici Policijskog inspektorata Kosova.

Pitanje povećanja broja pritužbi građana u Policijskom inspektoratu nedavno je pomenuto u izveštaju američkog Stejt departmenta za ljudska prava u svijetu za 2021. godinu, u delu gde se govori o Kosovu.

Portparol Policijskog inspektorata Kosova Arber Beka, potvrđuje da je ova institucija primila i upravljala sa 2.013 žalbi i informacija, odnosno 355 pritužbi više nego u prethodnoj godini.

Tokom 2021. godine, kao predmet istrage PIK-a, bilo je ukupno 213 zaposlenih u Kosovskoj policiji. U okviru mera i preporuka tokom prošle godine, PIK je izvršio ukupno 38 hapšenja (34 policajca i 4 osumnjičena, umešani u krivične radnje u slučajevima gde su istraživani radnici Kosovske policije), dao je 85 preporuka za suspenzije, kao i šest preporuka za premeštaje. U principu, sve preporuke PIK-a, prošle godine, uzete su u obzir od strane Kosovske policije“, kaže Beka.

Takođe, prema izveštaju PIK-a za 2021. godinu, ova institucija je procesuirala 106 predmeta sa krivičnim prijavama u Državnom tužilaštvu protiv osumnjičenih za krivična dela.

Beka ističe da se na osnovu analize koju je uradio PIK, na povećanje broja pritužbi građana na Kosovsku policiju utiču najmanje dva faktora.

Prvi faktor, prema njegovim riječima, ima veze sa povećanjem poverenja građana u Policijski inspektorat Kosova. U međuvremenu, drugi faktor, kako kaže, ima veze sa dodatnim angažovanjem Kosovske policije u vezi sa pandemijom korona virusa, ograničenjem slobode kretanja i obavezama koje su njeni pripadnici imali u operativnim planovima, da povećaju nivo bezbednosti.

Porast broja pritužbi građana na rad službenika Kosovske policije u 2021. godini, prema njegovim riječima, predmet je svijesti obe strane.

„Treba napomenuti da pored mjera i radnji koje je preduzeo PIK u vezi sa sumnjom na moguće kršenje zakona od strane policijskih službenika, sama Kosovska policija često preduzima različite mjere i aktivnosti na jačanju integriteta unutar organizacije“, naglašava Beka.

Istraživanje Kosovskog centra za bezbjednosne studije o percepciji građana o integritetu javnih institucija na Kosovu, objavljeno početkom marta 2022, otkrilo je da je 70 odsto ispitanika izrazilo poverenje u instituciju Kosovske policije.

Špat Baljaj (Shpat Balaj), istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije, kaže da je povjerenje građana u Kosovsku policiju razumno, uprkos činjenici da su se prošle godine, tokom pandemije korona virusa, sprovodile restriktivne mjere koje je uvela Vlada Kosova. Bilo je scena u lokalnim medijima kada su policijski službenici prekoračili svoja ovlašćenja. To je, kaže, ostavilo loš ukus, ali ne krivicom policije ili građana, već u mnogim slučajevima, zbog neizvesnosti oko tih mjera.

U međuvremenu, portparol PIK-a Beka ističe da je prvi kvartal 2022. godine zabilježio blagi porast, od 4,5 odsto broja pritužbi građana u odnosu na prvi kvartal 2021. godine, kada su identifikovana 422 slučaja. Ali, prema njegovim riječima, broj uhapšenih policajaca u prvom kvartalu ove godine veći je nego prošle godine. Međutim, ne zbog pritužbi građana, kaže Beka.

Prema istraživanju Kosovskog centra za bezbednosne studije, u posljednje tri godine, Kosovska policija i Kosovske bezbjednosne snage su na vrhu liste institucija kojima se najviše veruje, prema percepcijama građana.

(Koha, Kossev)