Connect with us

Kosovo

Rakić osuđen na uslovnu i novčanu kaznu zbog neprijavljivanja prihoda

Objavljeno

-

Bivši ministar u Vladi Kosova Goran Rakić osuđen je pred Osnovnim sudom u Prištini na tri mjeseca uslovne zatvorske kazne i novčanu kaznu od 1.000 eura jer Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio primanja koja je 2020. imao iz budžeta Srbije.

Rakić je trenutno poslanik u Skupštini Srbije ispred vladajuće Srpske napredne stranke.

Do oktobra 2023. bio je predsjednik Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, i ispred koje je u Vladi Kosova obavljao funkciju ministra za administraciju lokalne samouprave i ministra za zajednice i povratak.

Rakića je Osnovni sud kaznio jer nije ispravno prijavio svoju imovinu za 2020. godinu, odnosno da osim ministarske plate iz budžeta Kosova, dobija i primanja iz budžeta Srbije za poziciju na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija u Peći koja u srpskom sistemu funkcioniše izmještena u Leposaviću, te za poziciju direktora Javnog komunalnog preduzeća “Standard”.

Kolika su stvarna primanja Gorana Rakića iz Srpske liste?

Rakić je prije izricanja presude sklopio dogovor sa tužilaštvom o priznanju krivice.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u nekoliko navrata pisao o duplim primanjima funkcionera Srpske liste a Rakić nije jedni iz ove partije koji Agenciji za borbu protiv korupcije Kosova nije prijavljivao dupla primanja.

Funkcioneri Srpske liste su novembra 2022. godine napustili kosovske institucije na sjeveru Kosova, Vladu i Skupštinu zbog odluke premijera Albina Kurtija da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Ipak, novi poslanici ove partije su već sredinom novembra preuzeli mandate u Skupštini uz obrazloženje da se radi o “strateškom djelovanju”.

Politika Srpske liste je da ovi poslanici ne idu na sjednice, odnosno pojave se na svakih šest mjeseci kako im mandati ne bi bili oduzeti zbog neučestvovanja.

Sve vrijeme primaju poslaničke plate koje se kreću oko 1.800 eura.

(RSE)