Connect with us

Kosovo

Proizvođači na Kosovu: Snabdevanje sirovinama otežano, nema struje, a Vlada ne pomaže

Objavljeno

-

Proizvođači na Kosovu žale se da se suočavaju sa velikim poteškoćama u snabdevanju sirovinama i nedostatkom struje i traže od kosovske vlade konkretnu podršku, a ne samo izjave, prenosi Ekonomija onlajn.

Vlasnik kompanije “Fruteks” Šaćir Paljuši rekao je da je 2022. godina bila najteža zbog okolnosti u svijetu. On kaže da se svake nedjelje suočavaju sa nedostatkom struje, kao i kontinuiranim poskupljenjem sirovina.

Paljuši je rekao da od Vlade nisu imali nikakvu podršku osim izjava, tražeći subvencije za izvoz, odnosno plaćanje poreza na dobit za deo koji se izvozi.

“Mislim da bi Vlada trebalo mnogo više da uradi za privredne subjekte koji izvoze i donose novac”, naveo je Paljuši.

Vlasnik kompanije “Meka halal fud” Burim Piraj je, takođe, rekao da imaju problema sa visokim cenama sirovina i nedostatkom struje, a da im poteškoće stvaraju politička situacija i neukidanje viza.

“Kosovo nema stabilan politički status i pravi mnoge probleme, posebno kada je riječ o izvozu proizvoda životinjskog porekla, tako da one zemlje koje nisu priznale Kosovo odolevaju pritiscima za ukidanje viza za građane Kosova kako bi putovali u Evropu i razvijali ekonomiju”, rekao je Piraj.

(Ekonomia online, Kosovo online)