Connect with us

Kosovo

Predsjedništvo još uvijek bez odluke o imenovanju glavnog kosovskog tužioca

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, još uvijek nije odredila novog glavnog državnog tužioca. Iz kabineta predsjednice kažu da se ne radi o odlaganju procesa, već o pažljivom rešavanju tog pitanja.

Kancelarija predsjedništva je 8. aprila primila od Tužilačkog savjeta prijedlog za imenovanje glavnog državnog tužioca i pristupila analizi činjenica i okolnosti u vezi sa tim procesom.

Ni posle više od mjesec dana, Predsjedništvo još nije donelo odluku o kandidatu Bljerimu Isufaju, koga je Tužilački savet Kosova izabrao za glavnog tužioca.

Savjetnik predsjednice Kosova za medije, Bekim Kupina, rekao je za RTK da su se predsjednica i njen tim pravnih savjetnika i eksperata sastali sa predstavnicima nevladinih organizacija kako bi se informisali o procesu izbora novog glavnog tužioca. Jedan od kandidata se, navodi Kupina, žalio Ustavnom sudu, za šta Kabinet predsjednika prati razvoj događaja.

U Tužilačkom savjetu Kosova kazali su da su predsjednici dostavili kompletan dosije za izabranog kandidata, ali su izrazili spremnost da dostave bilo koju drugu dokumentaciju.

U međuvremenu, nevladine organizacije koje su pratile proces kažu da Tužilački savjet nije uspio da obezbjedi nezavisan, nepristrasan i zasnovan proces.

Tužilački savjet Kosova, nakon višenedjeljnog procesa jednoglasno je izglasao Bljerima Isufaja za glavnog državnog tužioca. Ovom konkursu se usprotivilo civilno društvo koje ga je pratilo i preporučilo da se proces ponovi kako bi se izbegle proceduralne povrede i utvrđeni nedostaci.

(RTK2)