Foto: Admir Idrizi

Pozivaju se zainteresovani poljoprivrednici da učestvuju u informativnoj sesiji koju organizuje švajcarski Caritas u saradnji sa opštinom Dragaš, radi davanja grantova koji će se raspodjeliti poljoprivrednicima za podršku i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u opštini Dragaš.

Informativni sastanak biće održan:

31. 01. 2020 (petak), u 10:30 u skupštinskoj sali – Opštine Dragaš.

U januaru 2020. godine, švajcarski Caritas je u saradnji sa opštinom Dragaš započeo realizaciju projekta “Prosperitet poljoprivredne proizvodnje na Kosovu održivim ruralnim ulaganjima – PASURI” koji ima za cilj poboljšanje uslova života poljoprivrednika, povećanje prihoda i poljoprivredne proizvodnje u opštini Dragaš. Na osnovu potreba tržišta i nakon detaljne analize, švajcarski Caritasi razvio je model grantova koji će se dati poljoprivrednicima za uzgoj bobičastog bilja, aromatičnih lijekovitih biljaka i proizvodnju meda.


Glavni ciljevi projekta:

1. Promocija i proizvodnja bobičastog bilja, lijekovitog i aromatičnog bilja (BMA) i meda.

2. Certifikovanje poljoprivrednika prema standardima organske proizvodnje za uzgajivače aromatičnih lijekovitih biljaka.

3. Certifikovanje poljoprivrednika s integrativnim standardima proizvodnje za uzgajivače bobica (jagode, maline, borovnice).

4. Obrazovanje, obuka i podizanje svijesti poljoprivrednika o poljoprivrednoj proizvodnji.

5. Uspostava lanca vrednosti za uzgajivače.

Ovaj model je jedinstvena prilika za poljoprivrednike da razvijaju i uzgajaju poljoprivredne proizvode na Kosovu i imaju tržišno orijentisan pristup koji proizilazi iz zahteva tržišta i globalnih trendova.

U potpisu poziva, Fejsal Halilović, direktor poljoprivrede i rularnog razvoja

Izvor: gorapress.net