Connect with us

Kosovo

Power i Kurti proglasili prvu aukciju za solarni energetski park snage 100 MW

Objavljeno

-

Administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power, kosovski premijer Albin Kurti i ministarka ekonomije Artana Rizvanolli proglasili su prvu aukciju za solarni energetski park snage 100 megavata (MW), javlja Anadolija.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da aukcija za solarni energetski park omogućava Kosovu da privuče konkurentnu tehnologiju, istovremeno pružajući prikladnije cene za građane.

“Prva aukcija Republike Kosovo za solarnu energiju kapaciteta 100 megavata, ispunjava svaki korak naše vizije, a pored toga, za ključni sektor, ova aukcija kao konkurentska šema ispunjava i tri osnovna cilja naše Vlade. Prvo, mogućnosti za jednakost i fer konkurenciju za sve uključene aktere, drugo, inovativnost i pristupačnije cene za građane i treće da se garantuje transparentnost i da se poveća odgovornost prema građanima zemlje“, naglasio je Kurti.

Rizvanolli je rekla da je u kontekstu u kojem se vodi rat u Ukrajini jasnije nego ikada da nema nacionalne bezbednosti bez energetske bezbednosti i nezavisnosti Evrope. Ministarka ekonomije je istakla da je izgradnja kapaciteta obnovljivih izvora energije jedan od ključnih faktora razvoja privrede kako bi se održale pristupačne cene za građane i privredu Kosova.

“Kao rezultat toga, videćemo dodatnih 100 megavata lokalnog proizvodnog kapaciteta, 100 megavata više u energetici, inovacijama i konkurenciji u sektoru, nova radna mesta, podsticanje ekonomskog rasta i poboljšanje kvaliteta života naših građana“, naglasila je Rizvanolli.

Power je istakla da sa solarnim energetskim parkom neće biti nestanka struje na Kosovu, pa samim tim ni velikih zabrinutosti tehnoloških kompanija zbog nedostatka struje.

“Nadam da će ovo poslužiti kao model za druge zemlje da rade na sličnom putu kao što je Kosovo, koje je počelo postavljanjem jasnih, ambicioznih, ali ostvarivih ciljeva, koje je pomenuo i premijer Kurti da u budućnosti 40 posto energije bude energija iz obnovljivih izvora“, naglasila je Power.

Administratorka USAID-a je kazala da je na Kosovu i kako bi prenela poruku administracije predsjednika Joe Bidena o važnosti implementacije svih sporazuma, koji će dovesti do normalizacije odnosa, što je jako važna i za Kosovo i za Srbiju.

Istakla je da Sjedinjene Američke Države smatraju da normalizacija odnosa treba da se završi obostranim priznajem, ali da do tada fokus treba da bude na urgentnom formiranju Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i na što bržem povratku Srba u kosovske institucije.

Power je prije Kosova, boravila u poseti Srbiji.

(Agencija Anadolija)