Connect with us

Kosovo

Zastupnici Srpske liste vratili mandate kosovskoj skupštini

Objavljeno

-

Zastupnici Srpske liste u kosovskoj Skupštini, jutros su vratili svoje mandate, potvrđeno je za Kohu.

Kako je za isti medij kazao Iljir Kerčeli, šef kabineta predsjednika Skupštine, administracija je i zvanično prihvatila primopredaju.

Istu vijest potvrdila je i Kancelarija za medije Skupštine Kosova.

„Obaveštavamo da je deset zastupnika Skupštine Republike Kosovo iz parlamentarnog političkog subjekta Srpska lista podnelo neopozive ostavke“, navodi se u saopštenju.

A za to vrijeme i na sjeveru Kosova od jutros pljušti talas ostavki Srba u kosovskim institucijama.

To su jutros učinile srpske sudije, tužioci i pomoćno osoblje u Sudu u sjevernom delu Mitrovice.

Osim njih, i policajci su jutros razdužili opremu. Sada već bivši policajci na razduženje u stanicu u Mitrovici, koja se nalazi u neposrednoj blizini suda, dolazili su u manjim grupama, ali i pojedinačno. Na ulicama od jutros nema policajaca, niti patrola. Otkaze su dali i Srbi zaposleni kao spoljno obezbeđenje EULEX-a.

Svi politički i institucionalni predstavnici Srba, uključujući policiju i pravosuđe odlučili su da napuste sve kosovske institucije na sjeveru Kosova. Premda je više zvaničnika i službenika kazalo da podnose neopozive ostavke, postavljena su dva uslova za povratak – da kosovski premijer povuče odluku o preregistraciji tablica na RKS i da formira zajednicu opština sa srpskom većinom.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu do 21. aprila. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, odnosno zahtjevajući povratak KS tablica.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtjevaju obustavu svih radnji za narednih 10 mjeseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je i dalje toku, zbog čega su policajci regiona Sjever sa gradonačelnicima ranije ove nedjelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sjever je potom suspendovan, nakon čega je usljedilo masovno napuštanje institucija.

(Koha, Kossev)