Screenshot (www.leparisien.fr)

Mural otvoren ove subote u selu Noyon izradio je Dženis Sulejmani, kosovski politički izbjeglica. Gradonačelnik, koji se sprijateljio s umjetnikom, sada želi da mu pomogne da živi od svoje umjetnosti.

Pod skromnim autobuskim stajalištem u malom selu Noyon, u ulici Rue de la Mairie, krije se pravo djelo. Od sada pa nadalje, pospan student koji čeka autobus osjećati će kao da trči u ustima pariškog metroa.

Zidni mural otvoren ove subote, inspiriran je pariškom stanicom Abbesses. Na freski je stanica “Mairie-école”, okružena gradskom vijećnicom, crkvom i seoskom školom.

Dzenis Sulejmani novine Le Parisien

“To je više od grafita”

Detaljan rad Dženisa Sulejmanija, trajao je najmanje 7 mjeseci. Sve ovo je pokrenuo Daniel Charlet, kada je pozvao volontere da se preuredi autobusko stajalište.

“Ideja je na početku bila da se napravi mala freska kako bi se sprečile divlje oznake. Smatrali smo da će to trajati najviše 15 dana. Međutim to je trajalo sedam mjeseci. Dženis je sprejom i četkicama rekonstruirao opeku fasade škole. Boje fasade crkve su stvarnije od života. To je mnogo više od grafita. Ono što je uradio je nezamislivo. To je bilo pravo iznenađenje” kaže gradonačelnik Daniel Charlet.

Pored Dženisa, ogroman talenat za crtanje posjeduje i njegov brat Vahid Sulejmani.

Izvor: Le Parisien
Izvorni link: http://www.leparisien.fr/oise-60/a-morlincourt-sept-mois-de-travail-pour-l-oeuvre-d-art-de-l-abribus-23-03-2019-8038212.php