Connect with us

Kosovo

Policija obezbjeđuje opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću

Objavljeno

-

Policija Kosova obezbjeđuje zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, gdje lokalni Srbi iz ovih opština pokušavaju da zabrane pristup u zgrade opština novim gradonačelnicima opština, izabranim na lokalnim izborima 23. aprila.

U Zvečanu, policija je koristila suzavac kako bi rastjerala građane srpske nacionalnosti koji su pokušali da blokiraju rad opštinske administracije koju od petka vodi novoizabrani gradonačelnik Albanac.

Slični incidenti zabilježeni su i u Leposaviću.

Novoizabrani gradonačelnici Zubinog potoka, Leposavića i Zvečana u petak su, uz asistenciju kosovske policije, ušli u opštinske zgrade.

Danas je njihov prvi radni dan ali tome se protive građani srpske nacionalnosti koji su većina u tim mjestima i koji su bojkotovali izbore na kojima su izabrani gradonačelnici iz kosovskih političkih partija.

Zgrade u kojima je sjedište opštinskih administracija čuvaju jedinice specijalne policije Kosova, a na ulicama su prisutni i pripadnici KFOR-a.

KFOR je saopštio da je pojačao prisustvo svojih snaga na sjeveru Kosova i pozvao sve strane da se suzdrže od akcija koju mogu podići tenzije ili dovesti do eskalacije stanja.

KFOR poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog koji predvodi Evropska unija radi smanjenja tenzija kao jedini put ka miru i normalizaciji.

(Agencije)