Connect with us

Kosovo

Policija Kosova spremna, od sutra kazne za vozila sa starim srpskim tablicama

Objavljeno

-

Policija Kosova od sutra ujutru počinje da sprovodi odluku Vlade o registarskim tablicama, počevši da kažnjava sve one građane koji voze automobile sa nelegalnim registarskim tablicama Srbije, PR, KM, GL, DJ itd. Početak nove mjere počinje sa početkom jutarnjeg rada policije, od 07.00 časova ujutru, saznaje RTK.

„Što se tiče trenutne situacije i dešavanja u zemlji, Policija Kosova je kontinuirano pratila ova dešavanja i u operativnom aspektu davala stručne procene u skladu sa kojima je preduzela neophodne, razumne i zakonite mjere za sprovođenje zakona i odluka državni organi Kosova. Kosovska policija je najavila da će početi da sprovodi izricanje novčane kazne u skladu sa zakonima na snazi, a prema proceni i planu policije se očekuje da počne ovog dana (22. 11. 2022.) tokom prepodnevne smene“, navodi se u saopštenju policije.

Odlukom o tablicama broj 05/103 do 21. novembra predviđena je mjera opomene, dok od sutra počinje kazna, kao drugi nivo odluke Vlade o registarskim tablicama.

Inače, dan prije primene ove odluke, u Briselu je održan maratonski sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje šefa EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka. Ovaj sastanak je završen bez dogovora.

Kurti smatra da je predlog koji je iznela EU neprihvatljiv.

„Predlog je bio da ukinemo kazne i nastavimo samo sa opomenama, a sa druge strane Srbija treba da prestane da proizvodi i izdaje registarske tablice u Srbiji sa akroninima gradova na Kosovu. Za nas to nije prihvatljivo, ako to nije propraćeno onim za šta smo pozvani, hitno da se obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa“, naglasio je Kurti posle sastanka.

(RTKlive, RTK2)