Connect with us

Kosovo

Počinje li pritisak na opoziciju oko evropskog predloga?

Objavljeno

-

Protivljenje opozicionih partija – Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) – evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda, izazvalo je zabrinutost kod zapadnih partnera.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa duže od deset godina, a ovaj prijedlog ima za cilj da dve strane dovede do postizanja konačnog sveobuhvatnog sporazuma.

Politički analitičar Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri smatra da će se sada pritisak zapadnih zemalja preusmeriti sa Vlade Kosova na opozicione stranke, odnosno da će se od njih tražiti da prihvate predlog Evropske unije (EU).

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji vode dijalog na najvišem političkom nivou, sastaće se 18. marta na Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, kako bi razgovarali o izradi mape puta za implementacije evropskog predloga.

Portparol ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini izjavio je za lokalne medije na Kosovu da se stavovi dveju opozicionih partija ne “poklapaju sa podrškom koju SAD daju evropskom predlogu”.

“Zabrinuti smo izjavama lidera i zvaničnika opozicionih partija u kojima se protive predlogu EU”, naveli su iz ambasade 6. marta.

Dan kasnije, ambasador Njemačke u Prištini Jorn (Rohde) Rode je za kosovski Javni servis rekao da od opozicionih partija očekuje da budu konstruktivne oko evropskog predloga, te da treba da pokažu “odgovornu državnu politiku”.

S druge strane, opoziciona DPK i DSK su još jednom izrazile svoje rezerve oko predloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

(Radio Slobodna Evropa)