Delegacija KEDS-a iz Prištine, danas je u Opstini Dragaš, u pratnji rukovodećih organa KEDS-a iz Dragaša, posjetila predsjednika Šabana Šabanija radi realizacije zamjene dalekovoda od Žura do Dragaša.

Uz predsjednika, delegaciju su dočekali zamjenik ministra Usmen Baldzi i direktor Bean Hadziasan. KEDS je od opštine, zatrazio građevinsku dozvolu za izvodjenje radova.

Predsjednik Šaban Šabani je kratko kazao da je svaka investicija u našoj opštini dragocjena, međutim promjena kablova i pojačanje protoka struje će sigurno mnogo značiti svim mještanima naše opštine.

“KEDS je došao kod nas nakon više insistiranja naših predstavnika i napokon je doneta odluka za realizaciju ovog projekta. Danas su podneli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za realizaciju projekta na 12.5 km u našoj opštini. Naravno da ćemo sve uraditi da se što prije završi ova dozvola i da se što prije krene sa realizacijom ovog, za nasu opštinu, projekta od izuzetnog znacaja”, kazao je Direktor urbanizma i katastra, Bean Hadžiasan.

Izvršni direktor Odeljenja za distribuciju u KEDS-u, Avni Alidemaj kaže da će radovi otpočeti čim se stvore uslovi za to, najverovatnije s početka marta mjeseca i zavrsiće u roku od dva mjeseca. “Bitno je znati da ćemo kablove od Žura do Dragaša povlačiti pod zemljom i da ćemo na taj način dugoročno stabilizovati protok struje. Stari kabal menjamo kablom od 35 kv i obezbeđujemo stabilnu struju”.

“Prije godinu dana sam govorio o dogovoru da se preduzmu konkretni koraci kako bi se kvalitet električne energije poboljšao. Došli smo do tačke kada će se to napokon realizovati. Obzirom da će se kablovi provlačiti pod zemlju, i problem starih dalekovoda će biti rješen, tako da ćemo imati siguran protok energije do Dragaša. Naravno predstoji i rad na dalekovodu do Restelice, al ii do drugih destinacija koje se redovno susreću sa problemom nestanka električne energije, pogotovo u zimskom periodu. U razgovoru sa predstavnicima KEDS-a i o tome smo govorili i kako kažu i to će se uskoro realizovati.” kazao je Uzmen Baldži.

KEDS menja dalekovod od Žura do Dragasa u dužini od 18.5 km. Na put R113 Žur – Dragaš ukopaće kabal protoka 35 kv. Ovaj projekat će kostati 700 hiljada eura.