Jučerašnji susret američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, nije uticao na promenu stava o taksama od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka premijer Haradinaj je novinarima izjavio da postoji želja da takse budu odmah ukinute, ali da ostaju na snazi dok se ne postigne sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, koji podrazumeva međusobno priznanje.

“Razgovaralo se o nastavku dijaloga. Vezano i za takse. Dakle, o tome se razgovaralo. Nema neke velike promene, bio je to miran razgovor”, izjavio je Haradinaj.

Haradinaj je ovom prilikom otkrio i detalje razgovora sa Komesarom Evropske Unije (EU) za proširenje i dobrosusedstvo, Johanesom Hanom, koji je prošle nedelje tokom boravka u Prištini razgovarao sa kosovskim premijerom oko mogućnosti povlačenja odluke o taksama.

“Komesar Han je ponudio pomoć i rekli smo mu da on može da pomogne oko pripreme poglavlja o slobodnoj trgovini. Poglavlje o slobodnoj trgovini podrazumeva sve odnose između Kosova i Srbije o oblasti ekonomije. Kao da se sporazumeš oko događaja kao što je Rambuje: kao svaki drugi događaj, gde se okupiš i zatvoriš vrata i ne daju ti da izađeš dok se ne pronađe rešenje”, izjavio je Haradinaj.

Šef kabineta premijera Avni Arifi, koji je prisustvovao sastanku sa američkim ambasadorom Kosnetom, izjavio je da bi bilo moguće da se povuče odluka o taksama u slučaju da razgovori sa Srbijom počnu u ozbiljnijem formatu.

“Postoji modalitet koji je i ranije pomenut, da ako stvorimo brz format razgovora, onda možemo da suspendujemo takse, na primer ako bi započeo intenzivni format razgovora. Ovaj stav je javan i pomenuo ga je premijer i predsednik parlamenta. Međutim, nismo zainteresovani da samo idemo u Brisel, a u međuvremenu mnogi su sporazumi ostali nerealizovani”, izjavio je Arifi.

Savetnik premijera, Haljilj Matoši je čak izjavio da takse na uvoz srpske robe mogu da traju još 100 narednih godina, ako Srbija ne bude priznala nezavisnost Kosova.

“Kada je uspostavljena taksa, SAD nije bila strana, tako da odluku mogu da povuče samo Vlada Haradinaj”, izjavio je Matoši.
Predstavnici civilnog društva smatraju da vlasti na Kosovu treba da budu veoma pažljivi u odlukama, posebno nakon poruka i preporuka strateškog partnera, (SAD), koji je pored insistiranja na nastavku dijaloga, ponudio i model povlačenja odluke o taksama, odnosno privremenu suspenziju taksi, što znači da odluka o taksama može opet stupiti na snagu ukoliko ne bude postignut sporazum sa Srbijom.

Takvo mišljenje ima i poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Driton Seljmanaj.

“Ne smemo da dovodimo u pitanje odnose Kosova sa SAD. Odbijanje vize premijeru mnogo govori. Takođe, izjava SAD u odnosu na takse, govori da je SAD počeo da menja stav prema nama”, izjavio je Seljmanaj.

Na ovu izjavu Seljmanaja, odmah je reagovao potpredsednik Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova i gradonačelnik Đakovice, Ardian Đini, koji je na svom Facebook profile pozvao njega i DSK “sazovu vanrednu sednicu skupštine Kosova za ukidanje taksi prema Srbiji.

Dok je ekonomista Hekuran Murati u emisiji “Pressing” na televiziji T7 izjavio da je odluka o taksama doneta “za pokrivanje unutrašnjih skandala” , Avni Kljinaku sekretar u Pokretu za ujedinjenje smatra da odluka o taksama treba da ostane na snazi i da ona neće naneti štetu odnosima a SAD.

“Ako ovo ide do kvarenja odnosa sa SAD, pa i sa EU, ne bih bio saglasan sa tim, ali (ovo pitanje) nije došlo do toga. Nema razloga da ukinemo takse zbog jednog takvog, laganog, pritiska. Dozvolimo da se pritisak poveća. Nisam za to da se ide do kvarenja odnosa, ali mislim da treba da se odupiremo do poslednjeg trenutka, jer su pravedne (takse) – ima dobrih političkih efekata i veoma dobrih ekonomskih efekata. Svi, javnost, na Kosovu stoji iza toga da su takse pravedne i da ne treba da nas dovedu do kvarenja odnosa sa saveznicima i ne treba da sprečavaju finalni sporazum sa Srbijom”, izjavio je Kljinaku.

Predsednik Kosova Hašim Tači, najotvorenije insistira na povlačenju odluke o taksama na uvoz srpske robe, poručujući da niko ko dovodi u opasnost odnosa Kosova sa SAD neće biti tolerisan, pošto bi tako nešto ugrozilo samu državu Kosovo.  
 
“Odnosi sa SAD su važniji nego bilo kakav trenutni interes. Ja ne prejudiciram u svojim izjavama, da li se radi o ovom ili onom čoveku, ovom ili onom lideru, već govorim u principu i svako ko ugrožava ove principe, bilo ko ugrožava investicije SAD a na Kosovu i relacije sa SAD, naravno da nema podršku građana i to je skretanje sa strateškog angažovanja na relaciji Kosovo-SAD. Kosovu ni sloboda ni nezavisnost ne trebaju bez podrške SAD”, izjavio je Tači.  

Vlada Kosova je do sada donela tri odluke o uvođenju taksi na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Prvu, 6. novembra prošle godine, kada je uvela taksu od 10 odsto na srpsku i bosansku robu, zatim, 21. novembra kada je uvela takse u visini od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i najzad 28. decembra, kada je kosovska Vlada donela odluku o uvođenju taksi i na robu međunarodnih brendova, koji se proizvode u Srbiji i BiH.

KosovaLive – Violeta Oroshi Berishaj