Connect with us

Kosovo

Osmani: Prihvaćeni teški predlozi o samoupravi srpske manjine i regulisanju statusa SPC

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocjenila je da su u okviru evropskog plana juče u Briselu prihvaćeni teški predlozi koji se odnose na pitanje samouprave srpske manjine na Kosovu i regulisanja pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve, prenosi Koha.

„Prema riječima predsjednice Osmani, juče su prihvaćeni neki teški predlozi koji se odnose na samoupravu srpske manjine na Kosovu i regulisanje pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve. Tekst sporazuma ne razjašnjava u potpunosti implikacije ovih i nekih drugih pitanja, koje nužno moraju da se razjasne pre finalizacije Plana implementacije. Predsjednica Osmani ističe da svaki rezultat dijaloga mora da očuva teritorijalni integritet, suverenitet i unutrašnju funkcionalnost Kosova“, navodi se u odgovoru za Kohu Bekima Kupine, savjetnika Vjose Osmani za medije.

Osmani je, kako se kaže, ponovila da bi proces dijaloga trebalo da se završi međusobnim priznanjem i da bi konačnu riječ o sporazumu trebalo da ima Skupština Kosova.

Kupina je preneo da Osmani dogovor strana o sadržaju predloga smatra pozitivnim momentom.

“To doprinosi miru i stabilnosti u zemlji i regionu. Predsjednica ocjenjuje da ako se sporazum primeni kao izvor, on bi definisao važne principe za odnose između strana, uspostavljajući ih kao ravnopravne, uz međusobno poštovanje i u skladu sa osnovnim principima Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući princip poštovanja teritorijalnog integriteta“, rekao je Kupina.

(Ekonomia online, Kosovo online)