Juče je održan sastanak opštinske radne grupe za povratak na kojem su razmatrani slučajevi povratničkih porodica koji ispunjavaju kriterijume za pomoć u rekonstrukciji kuća.

Sastanku su pored predstavnika opštinske Kancelarije za zajednice i povratak prisustvovali podpredsjednici Opštine Dragaš, Šerif Aga i Selami Saiti, predstavnici ministarstva za zajednice i povratak, predstavnici UNHCR-a, predstavnici danskog saveza za izbeglice, kao i predstavnici Direktorijarta za finasije i poljoprivrede.

Na sastanku je opštinska radna grupa za povratak razmatrala pet slučajeva i donjela odluku da se prihvati samo jedan slučaj, dok se za ostala četiri slučaja očekuje kompletiranje njihove dokumentacije. Glani uslov je da su osobe registrovane u UNHCR-ovoj bazi podataka od 2013. godine, kao i da je komisija u svom izvještaju konstatovala da je povratničkoj porodici neophodna rekonstrukcija koja će omogućiti normalan boravak u svojoj sredini.

Danski savez za izbjeglice koji realizuje ovaj projekat uz pomoć Kancelarije za zajednice i povratak i finasijske podrške američke ambasade u Beogradu, planira da pomogne nekoliko povratničkih porodica koje ispunjavaju kriterijume. Takođe Danski savez za izbjeglice sa svojim parterima pored pomoći u rekonstrukciji kuća predviđa i paket pomoći od po sto koka nosilja sa odgovorajućim konjtenjerom odnosno kavezom i hranu za koke nosilje za nekoliko mjeseci. Drugi paket pomoći se odnosi na dodjelu povratničkim porodicama po pet košnica pčela i neophodne pčelarske opreme. I treći paket pomoći je podizanje malinjaka sa pratećom potrebnom opremom.

Izvor: gorapress.net