Foto: gorapress.net

U četvrtak je održan sastanak Radne grupe za povratak Opštine Dragaš, koju predvodi Kancelarija za zajednice i povratak.

Nevladina organizacija Danski savez za izbjeglice u saradnji sa opštinskom Kancelarijom za zajednice i povratak, prezentirala je paket pomoći koji će biti dodjeljen povratničkim porodicama, a jedan dio i primajućoj zajednici. Projekat će biti realizovan u tri opštine na Kosovu, Ranilug, Kamenica i Dragaš.

Predstavnici Kancelarije za zajednice i povratak podnjeli su izvještaj o posjetama povratničkim porodicama kao i njihov stepen integracije u kosovsko društvo. Konstatovano je da je povratničkim porodicama neophodna pomoć u ostvarivanju prihopda, što je i ključno za njihov opstanak u opštini Dragaš.

Ispred Danskog saveza za izbjeglice govorili su o projektu Esad Mađuni, kao i Valon Vita. Oni su istakli značaj ovih istraživanja koje su uradili sa predstavnicima Kancelaije za zajednice, kao i da predlozi koji su bili prezentirani bazirani su na osnovu svih analiza koje su urađene od strane stručnih timova Danskog saveza za izbjeglice i situacijom na terenu.

Projekat koji ima za cilj stabilizaciju povratničkih porodica prezentirao je Berat Abdiju, službenik Danskog saveza za izbjeglice. Prvi dio projekta odnosi se na jačanje kapaciteta opštinskih Kancelarija za zajednice i povratak koji će biti sproveden organizovanjem raznih treninga kao i obuke koja se odnose na elektronsko vođenje baze podataka, dok se drugi dio projekta odnosi na direktnu pomoć povratničkim porodicama. Ovaj projekat će obuhvatiti oko 20 povratničkih porodica koji su registrovani u bazi podataka UNHCR-a kao i Kancelariji za zajednice i povratak, a koji su se vratili od 2010. godine.
Projekat predviđa dodjelu paketa pomoći od po sto koka nosilja sa odgovorajućim konjtenjerom odnosno kavezom i hranu za koke nosilje za nekoliko mjeseci. Drugi paket pomoći se odnosi na dodjelu povratničkim porodicama po pet košnica pčela i neophodne pčelarske opreme. I treći paket pomoći je podizanje malinjaka sa pratećom potrebnom opremom.

Cilj ovih predloga je da se povratničkim porodicama omogući brzo ostavrivanje prihoda. Na osnovu izlaganja Berata Abdijua, istaknuto je da su koke nosilje najpogonije za ostvarivanje brzog prihoda, a i cjena domaćih jaja je na tržištu jako povoljna, kao i to da postoji velika potražnja za ovim proizvodom.

Nakon predloga i zaključaka koji su doneti na opštinskoj radnoj grupi u narednom periodu planirana su dva sastanka sa povratničkim porodicama koji borave u opštini Dragaš, a nakon toga će se donjeti odluka koji je paket pomoći najprikladniji za povratičke porodice, ili će izvršiti kombinacija svih ovih ponuđenih paketa pomoći. Od 20 povratničkih porodica trideset posto će biti uključene porodice koje žive na teritiriji opštine Dragaš, odnosno primajuća zajednica.

Zamjenik gradonačelnika Opštine Dragaš, Šerif Aga koji je prisustvovao sastanku, nakon prezentacije projekta kazao je da Danski savez uradio jako dobru analizu potreba i mogućnosti, te naglasio da je ovo dobar primjer kako treba konkretno pomagati onima koji žele da se vrate.

“Dobra je ideja da se pomogne i porodicama koje žive u Gori jer se na taj način ne diskrimiše niko. Znamo da je veoma važno da zadržimo preostalo stanovništvo na ovim prostorima, a to možemo uraditi jedino ako im objezbedimo mogućnost da sami ostvaruju prihod i da stvaraju uslove za samozapošljavanje.” istakao je između ostalog zamjenik gradonačelnika za zajednice, Šerif Aga.

Izvor: gorapress.net