Connect with us

Kosovo

Opozicija u Skupštini Kosova bojkotuje glasanja o međunarodnim sporazumima

Objavljeno

-

Opozicija u Skupštini Kosova već neko vrijeme bojkotuje glasanje o međunarodnim sporazumima, što se vidi kao prepreka za realizaciju mnogih važnih projekata. Stručnjaci za privredu ocjenjuju da opozicione stranke greše što ne glasaju za međunarodne sporazume, jer su oni u interesu građana, prenosi Front online.

Poznavaoci ekonomskih pitanja to ocjenjuju kao grešku i štetnu praksu za građane Kosova.

Arian Zeka, predsjednik Američke komore, rekao je za Radio Kosovo da bi sve političke partije trebalo da budu pažljivije prema interesu građana i da ih podrže s obzirom na značaj ovih sporazuma.

“Političke nesuglasice su najčešće izgovor za još jednu blokadu, ali to ne bi trebalo da bude slučaj kada su u pitanju međunarodni sporazumi. Stoga smatram da sve političke partije treba da budu mnogo pažljivije u pogledu značaja koji ovi sporazumi imaju za ekonomiju zemlje”, rekao je Zeka.

Ekonomista Ardijan Sahiti kaže da je katastrofa ne glasati o međunarodnim sporazumima i ko god ih drži kao taoce mora da odgovara.

“Ovakvi sporazumi omogućavaju privredi zemlje da diše, jer su to sporazumi koji imaju uticaj na obnovljivu energiju, transport i komunikacije. Tako da je žalosno što takvi sporazumi ne prolaze, a ko god ih drži kao taoce, mora da snosi odgovornost“, izjavio je Sahiti.

U međuvremenu, ministarka privrede Artane Rizvanoli je, izveštavajući pri Odboru za privredu kada je govorila o kapitalnim investicijama, optužila opoziciju da nije glasala za međunarodne sporazume, što otežava realizaciju mnogih važnih projekata.

“Vi nam, kao parlament i opozicija, niste pomogli u ovom pogledu, pa ste bili prepreka time što mesecima niste glasali o međunarodnim sporazumima i što ste povlačili važne projekte“, rekla je Rizvanoli.

Inače, za ratifikaciju međunarodnih sporazuma u ​​Skupštini Kosova potrebno je dvotrećinska većina odnosno 80 glasova poslanika.

(Front online)