Connect with us

Kosovo

Ombudsman u slučaju silovanja 11-ogodišnje djevojčice uočio propuste nadležnih institucija

Objavljeno

-

Kancelarija Ombudsmana je povodom slučaja silovanja 11-ogodišnje djevojčice prošle godine objavila izvještaj u kojem su evidentirani svi prekršaji i povrede zakona od strane nadležnih kosovskih institucija, prenosi Reporetri.

Na osnovu Ustava, Ombudsman ima pravo da predlaže mjere, ako primeti povredu ljudskih prava od strane organa javne uprave i drugih nadležnih organa.

Ombudsman je 31. avgusta prošle godine pokrenuo analizu po službenoj dužnosti u vezi sa silovanjem 11-godišnje djevojčice od strane petorice osumnjičenih. Rezultati analize ukazuju na niz prekršaja koje su počinili nadležni organi.

Postupak za silovanje maloljetnice pokrenut je 28. avgusta 2022. godine, na osnovu uviđaja Kosovske policije, dok je njen nestanak prijavljen 21. juna, kada je policija započela istragu radi utvrđivanja elemenata krivičnog dela trgovine ljudima.

S obzirom da je početna procjena rizika bila visoka, maloljetnica je 22. juna smještena u prihvatilište pod nadzorom policije. Ali, kako navode u Centru za socijalni rad, roditelji djevojčice gotovo svakodnevno su odlučno zahtjevali da dijete napusti prihvatilište, jer boravak u njemu nije odgovarao uzrastu djevojčice.

Uprkos tome, policija je saopštila da je rizik da devojčica napusti prihvatilište veliki. Međutim, na zahtjev roditelja i dijeteta, ona se vratila kući.

Institucija Ombudsmana je došla do zaključka da su državni organi, iako su bili upoznati sa visokim rizikom za dijete, odlučili da je puste kući.

“Ovo dokazuje da su nadležni organi koji su bili uključeni u slučaj, tužilaštvo, policija, Prihvatilište bili svesni postojanja stvarnog i neposrednog rizika od zlostavljanja dijeteta, identifikovanog kao žrtvu, od strane kriminalaca“, piše u izvještaju Ombudsmana.

Ombudsman dalje navodi da pristup nadležnih službenika nije bio u skladu sa procedurama i standardima koji se zahtevaju u slučajevima kada žrtva je dete. Istovremeno, uključene institucije morale su bolje sagledati i predvideti opasnost po dete od strane roditelja koji se smatraju sekularnim u oblasti prava i javne sigurnosti.

Mjesec dana kasnije, 28. avgusta 2022. godine, dijete se ponovo pojavilo u policiji, kada je pokrenut postupak za krivično delo silovanje. U ovom slučaju, administrativne smernice garantuju da dijete u toku postupka mora biti zaštićeno.

Iako u svim slučajevima u kojima su djeca žrtve nasilja, treba primeniti princip što bržeg reagovanja, prema izveštaju Ombudsmana, to u ovom slučaju nije primenjeno.

Čak ni Kosovska policija, kojoj su bila poznata neka imena osoba osumnjičenih da su počinile krivično delo silovanja, nije preduzela odgovarajuće radnje.

(Reporteri, Kosovo online)