Connect with us

Kosovo

Oko dva miliona ljudi ušlo na Kosovo za mjesec dana

Objavljeno

on

Prema podacima Kosovske policije, od početka jula, do 3. avgusta, preko graničnih prijelaza na Kosovo je ušlo više od milion i 800 hiljada ljudi, a preko aerodroma oko 200.000, prenosi Koha.

Među njima su, kako navode, članovi dijaspore čiji će dolazak, kako se nadaju, oživeti privredu, uprkos povećanju cijena.

“Njihov dolazak za privredu Kosova je izuzetno važan jer se povećava tiraž, povećava se prodaja poslovanja, a samim tim i zaposlenost, tako da je njihova uloga nezamenljiva za našu privredu, kada se zna da imamo privredu koja se zasniva na uvozu robe, a to plaća dijaspora”, rekao je ekonomista Erton Bega.

Prema riječima predstavnika ugostiteljstva, povećanje cijena dovelo je do smanjenja potrošnje.

“Nije ista tražnja kao što je bila ranije jer imamo pad nivoa potrošnje, rast inflacije i rast cijena. Takođe, dijaspora nema kupovnu moć kao u prošlosti“, rekao je Arian Vranica iz Udruženja ugostitelja.

Međutim, u ovom udruženju kažu da očekuju da će se to promeniti narednih dana, zbog nekoliko festivala.

“Očigledno će uticati na organizaciju događaja i festivala, kao što su “Sunčano brdo” i “Manifest” koji je počeo i traje još četiri mjeseca koji će se održavati i očekujemo da će uticati na rast i nastavak potrošača u upotrebi gastronomije”, rekao je Vranica.

Građani takođe smatraju da je dijaspora važna za privredu zemlje.

Prema podacima Centralne banke Kosova, u prvih šest mjeseci ove godine sunarodnici su poslali na Kosovo doznake vrijedne 548 miliona evra.