Connect with us

Kosovo

Održana svečana sjednica Skupštine Republike Kosova povodom 26. godišnjice epopeje OVK

Objavljeno

-

Skupština Republike Kosova, u okviru programa državne manifestacije povodom 26. godišnjice Epope Oslobodilačke vojske Kosova, održala je danas svečanu sjednicu.

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je u Skupštini da je Kosovo oslobođeno nasleđem politike koja je proizvela Adema Jašarija.

“Istorija rata Adema Jašarija, i porodice Jašari i svih drugih sa njima sumiraju veliko političko i kulturno nasljeđe iz kojeg je proizašla sloboda i izgradnja Kosova”, istakao je Kurti.

“Otpor Jašaraja u Prekazima je sam po sebi jedinstven, ali nije bez referenci u istoriji Albanaca. Otpor Adema Jašarija i UČK je prirodni proizvod te iste kulture ustanka i boraca dobrovoljaca koji su se borili za zaštitu albanskih zemalja”, rekao je Kurti.

Ističe da su istrajnost Adema Jašarija i njegovih prijatelja da oslobode Kosovo stvorili uslove za oslobođenje Kosova i proglašenje njegove nezavisnosti.

“Danas je na Kosovu sloboda za koju se Adem Jašari borio do svoje smrti postala osnovna paradigma života i zakon modernog društva. U ovoj istoriji oslobođenja i izgradnje države, Adem Jašari i ono što njegova figura oličava ima veoma veliki udeo, a to je u stvari nacionalni udeo njegove zemlje i nacije. Sloboda je bila uslov života, a sloboda je postala uslov smrti za Adema Jašarija“, rekao je Kurti u Skupštini.